Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Carranque

Archeologické vykopávky obce Carranque
Autor: mmarftrejo

Obec Carranque leží v provincii Toledo (Kastilie – La Mancha), asi 50 km od hlavního města Madrid. V místě se nachází Archeologický park, který je významný tím, že je zde jedno z nejdůležitějších a nejlépe zachovaných archeologických nalezišť z doby Římanů ve Španělsku. Historie zde sahá až do 4. století př.n.l.
Při procházce Archeologickým parkem Carranque si člověk může připadat jako na cestě časem a zažít doby dávno minulé. Může nahlédnout do života Římanů ve Španělsku před 2000 lety. K vidění jsou i zbytky některých budov z této doby. Jednou z nich je bazilika, která je zřejmě nejstarším kostelem ve Španělsku. Sloupy baziliky byly zdobeny mramorem z Řecka a z Turecka. Kostel byl využíván ještě v raném středověku, pravděpodobně zde byl také klášter.

Dále v Carranque můžete vidět pozůstatky budovy Ninfeo, jejíž účel není znám. Nachází se zde mozaika a zřejmě zde bylo i mauzoleum.
Také se tu nachází pozůstatky vily Villa de Materno. Je to budova, která se rozkládala na 1000 metrech čtverečních a jsou zde zachovány pozůstatky topení. Vila byla dokonce vybavena tekoucí vodou. Pokoje byly také zdobeny mozaikami.

Archeologické práce v této oblasti započaly v roce 1983 poté, co jeden obyvatel města – Samuel López Iglesias – na svém pozemku učinil objev. Patrně se jednalo o římskou mozaiku. Až do této doby byly pozůstatky z římského období bezpečně uchovány pod vrstvou půdy. Vykopávky z této oblasti jsou k vidění ve výstavním sálu – jedná se o mince, keramiku, reliéfy a předměty denní potřeby z období Římanů.

Carranque - pozůstatky jedné z budov
Autor: mmarftrejo
Carranque - sloupy baziliky
Autor: mmarftrejo
Carranque - část vykopávek
Autor: mmarftrejo
Carranque - mozaika
Autor: mmarftrejo
Geografie: 

Španělsko na FB