Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Zajímavosti v Barceloně

Nedokončenou stavbu chrámu Sagrada Família od umělce Antoniho Gaudího objevíte v městské čtvrti Eixample. Ta se stala dominantou města a je jednoznačně tou vůbec nejnavštěvovanější pamětihodností celé Barcelony.

Kdo má rád Gaudího styl, ten dozajista nezapomene navštívit ani Parc Güell. Tento park je opravdu unikátní a nabízí i překrásný výhled na město.

Nádherný výhled si můžete opravdu skvěle vychutnat i z kopce Montjuïc, který bývá také vrcholem každé návštěvy města Barcelony. Na kopci uvidíte vedle pevnosti především olympijská zařízení a nádherné stavby, které tu byly postaveny v rámci světové výstavy v roce 1929.

Barcelona rozhodně nabízí dostatečný počet nejrůznějších pamětihodností pro delší pobyt. Ale i když máte jen málo času, určitě je tu pár věcí, které byste si neměli nechat ujít za žádných okolností.

Abyste poznali tu správnou atmosféru města, je přímo nutností procházka po bulváru Les Rambles a po tamější gotické čtvrti. Půjdete kolem gotické katedrály, a dalšími objekty vašeho zájmu se nepochybně stanou i kostel Santa Maria del Mar a palác Palau de la Generalitat, kde sídlí katalánská regionální vláda.

Kromě Montjuïcu je v Barceloně ještě druhý kopec, jenž se nachází severozápadně od centra - Tibidabo. Je vysoký 532 metrů a je to jedna z nejoblíbenějších destinací pro turisty i obyvatele Barcelony.

Dojet se na Tibidabo dá pohodlně "Modrou tramvají" - Tramvia Blau. Jde mimochodem o vůbec poslední tramvajovou linku v Barceloně, která je ještě v provozu, a jejíž poslední úsek na vrchol kopce je tvořen ozubnicovou dráhou.

Nahoře očekává návštěvníky zábavní park, kostel Sagrat Cor a televizní věž Torre Collserola, navržená architektem Normanem Fosterem, s vyhlídkovou plošinou ve výšce 115 metrů.

Největším lákadlem je pro všechny návštěvníky Tibidaba zřejmě zábavní park Parc d'Atraccions. Ten je tu v provozu již od roku 1908, ale byl později několikrát přestavován a modernizován.

Dnes se tady mísí opravdu pestrá směsice nejrůznější zábavy, počínaje jízdou na staromódním kolotoči pro milovníky nostalgie, a konče u nejmodernější horské dráhy pro lidi, kteří vysloveně hledají adrenalin. Zábavní park je rozdělen do různých částí, které se věnují jednotlivým tématům. Třeba pirátům, hradům či jiným světům.

Každý, kdo se zajímá o fotbal, bude jistě nadšen návštěvou stadionu FC Barcelona a tamního muzea. FC Barcelona je bezesporu jedním z nejznámějších a nejúspěšnějších fotbalových klubů v Evropě, kde hráli tak slavní hráči, jako byli Ronaldo, Johan Cruyff, Luis Figo, Diego Armando Maradona a mnoho dalších.

Domovský stadion FC Barcelony, Nou Camp, může pojmout až opravdu neuvěřitelných 120.000 diváků a při plném stadionu pak doslova naskakuje husí kůže. O nesmírné popularitě klubu svědčí i ta skutečnost, že se její muzeum stalo po Picassově muzeu nejnavštěvovanější kulturní stavbou ve městě.

V muzeu je k vidění nesmírné množství pohárů a trofejí, které "Barca", jak se klubu přezdívá, získala v průběhu let. Spatříte tu i dresy bývalých hráčů, mnoho fotografií, videa se sportovci a někdy i se slavnými fanoušky - čestným členem Barcy byl dokonce i papež Jan Pavel II.! Umělci, jako Joan Miró a Pablo Picasso vyrobili i některé plakáty pro klub a ty jsou zde samozřejmě také k vidění.

Další zajímavostí Barcelony je každoročně v červnu organizovaný Sonar- Festival, věnovaný elektronické hudbě a městský festival Festa Major de la Mercé. Ten se tu obvykle koná v týdnu kolem 24. září.

Jsou to ve své podstatě vícedenní slavnosti u příležitosti oslav výročí městské patronky a po celém městě se pořádá mnoho kulturních akcí, uměleckých představení a koncertů.

Sídlo katalanské vlády - Palau de la Generalitat
Muzeum FC Barcelona

Místo

Sagrada Família, Barcelona 41° 24' 11.9736" N, 2° 10' 27.4764" E
Location

Španělsko na FB