Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Zajímavá místa Costa del Sol, 2. část

Guadix
Autor: Maximo Lopez

Obě budovy patří k velmi významným církevním stavbám ve stylu renesanční architektury, jež ve městě Úbeda převládá. Zajímavé jsou nepochybně také paláce, zejména Palacio del Deán Ortega a Palacio de Vázquez de Molina, stejně jako gotický kostel Santa María de los Alcázares Reales.

Guadix

Asi 50 km východně od města Granada leží městečko Guadix. Na první pohled se zdá, že se nijak zvlášť neodlišuje od jiných obcí, ale tento první dojem je klamný. Velká část místního obyvatelstva tady žije v jeskyních! Ovšem ve většině případů nejde vůbec o nějaké prapůvodní pravěké sídliště, ale o moderně zařízená obydlí.

Jak život pod zemí vypadá, se můžete přesvědčit osobně v muzeu Cueva Museo. Toto muzeum se totiž nachází právě v jedné takové v jeskyni a ukazuje typické obývací pokoje mnoha zdejších obyvatel. Zajímavá je také katedrála v Guadixu se zajímavě smíšeným architektonickým stylem a Alcazaba, ruiny maurské pevnosti.

Las Alpujarras

V blízkosti Granady se na samém úpatí pohoří Sierra Nevada rozprostírá jedna z nejkrásnějších oblastí Španělska - Las Alpujarras. Je to hornatá oblast se strmými roklemi, s četnými potoky a řekami. Všude po okolí je rozptýleno plno malých ospalých vesnic, obklopených zahradami a poli.

Některé budovy a terasovitá pole stále svědčí o období muslimské nadvlády nad tímto krajem. Zdejší okolí bývalo snad nejizolovanější částí celého Španělska. V Alpujarrasu je opravdu nepřeberné množství překrásných turistických tras a malebných vesniček a rozhodně se vám vyplatí sem někdy zavítat. Navíc je ještě zdejší oblast známá svou vynikající kuchyní a vyrábí se tu i slavná šunka Serrano z Trevélezu.

Garganta del Chorro

Velmi působivě vypadá soutěska Garganta del Chorro, na kterou narazíte přibližně uprostřed cesty mezi městy Malaga a Ronda v regionu Costa del Sol. Řeka Guadalhorce tady po tisíciletí hloubila své koryto ve skalách a vytvořila kaňon, který měří skoro 4 km, je hluboký více než 200 m a v některých úsecích je až 10 m široký!

Podél skal je zde vybudována a udržována stezka Camino del Rey, která je ale již několik posledních let uzavřená. I když z bezpečnostních důvodů není možno lézt do této soutěsky, přece jenom byste do ní měli alespoň zeshora opatrně nahlédnout. Ten pohled dolů je prostě nádherný a velmi působivý. V celé zdejší oblasti jsou také vynikající příležitosti k lezení.

Soutěska Garganta del Chorro

Místo

Guadix 37° 18' 4.0644" N, 3° 8' 25.188" W
Location

Španělsko na FB