Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Tossa de Mar

Tossa de Mar na pobřeží Costa Brava
Autor: aranjuez1404

Tossa de Mar leží jen kousek na sever od známého letoviska Lloret de Mar na pobřeží Costa Brava. Atmosféra je tady ale úplně jiná, vládne tu větší klid a pohoda.

Městečko je rozděleno na staré město (Vila Vella) a "nové město" (Vila Nova), které má ale také historické ulice a budovy. Rozdíl je v tom, že památkově chráněné staré město se nachází uprostřed středověkých městských hradeb s obrannými věžemi a nové město je vně.

Středověké centrum města Vila Vella si uchovalo dodnes svůj původní vzhled a je bezpochyby jednou z hlavních atrakcí města. Historické centrum je obehnáno masivním opevněním s několika věžemi ze 14. století.

Historii Tossy de Mar je ovšem možné vysledovat ještě více zpátky do minulosti. Máte opravdu ojedinělou příležitost navštívit místní muzeum Museu Municipal a prohlédnout si mimo jiné i nálezy z doby římské, dokládající život v tomto období.

Kromě archeologických exponátů je v tomto muzeu k vidění množství uměleckých děl a obrazů, například od malíře Marca Chagalla, který tu strávil jedno léto.

Kromě zajímavých kulturních zážitků se pochopitelně v Tossa de Mar budete nejvíce věnovat místním písečným plážím. Ve městě a v jeho okolí narazíte na mnoho různých pláží a zátok, kde si můžete naplno užívat koupání a sluníčka.

V letovisku samotném se rozkládá pláž Platja Gran a hned na ni pak navazují Playa del Reig a Platja Menuda. Většina pláží mimo město se nenachází dál, než 4 km od centra.

Funguje zde i mnoho sportovních zařízení, objevíte tu potápěčské školy i základnu vodního lyžování. I když je toto místo mnohem klidnější než třeba Lloret de Mar, je i tady slušný výběr nejrůznějších barů a diskoték.

V každém případě byste měli uvažovat také o výletu do vnitrozemí, směrem dál od pobřeží. Oblast v okolí Lloretu a Tossy se nazývá "La Selva" a je známé svou malebností.

Tossa leží v blízkosti masivu Cadirete, kde jsou vybudovány nádherné turistické stezky. Krajina je velmi kopcovitá a většinou porostlá borovicemi piniemi. Při procházkách se vám nabízí jedinečný a nádherný výhled ze strmých útesů na moře.

Ubytování v Tossa de Mar naleznete snad ve všech cenových relacích. V oblasti Tossy je také v provozu několik velkých kempů. U většiny místních ubytovacích příležitostí platí obecné pravidlo, že jsou otevřené pouze od Velikonoc do října.

Místo

Tossa de Mar 41° 43' 34.1472" N, 2° 55' 44.094" E
Location

Španělsko na FB