Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Toledo

Španělské město Toledo
Autor: allegra_

Španělské město Toledo je hlavním městem stejnojmenné provincie, které se nachází asi 65 km jihozápadně od španělské metropole Madrid a leží na řece Tajo. Žije zde asi 80 tisíc obyvatel a společně s obcemi Segovia a Ávila patří ke třem historickým místům kolem metropole. Město nabízí mnoho skvostných a zajímavých míst, která neustále obdivuje mnoho návštěvníků.

Kdo chce mít nějakou představu o historii Španělska, musí toto město určitě navštívit. Jeho krásné budovy odrážejí úžasné španělské dějiny.
Toledo bylo jedním z nejvýznamnějších evropských center ve středověku. První zmínka o něm pochází z pera římského spisovatele Tituse Liviuse, který ho popsal jako "malé opevněné město". A opevnění tu v minulosti vždy hrála důležitou roli, což určitě každého návštěvníka okamžitě napadne při pohledu na mohutné městské hradby.

Staří Římané nazývali osadu na břehu řeky, poté co jí v roce 190 př.n.l. dobyli, Toletum. Po celá staletí si město udržovalo svůj význam a pod vládou Vizigótů se stalo hlavním městem Hispánie (6. století). Příchod Maurů v 8. století udělal z Toleda spolu s přítomností křesťanů a Židů "město tří kultur". To bylo období rozkvětu, protože zde kromě jiných pozoruhodných událostí byla také založena slavná překladatelská škola. Později, za vlády císaře Karla V., město bylo hlavním městem říše.

Světově proslulá byla také výroba z oceli, zejména "Meč z Toleda". V období pozdní gotiky až do roku 1560 bylo Toledo hlavním městem Španělska, což také vysvětluje, proč nejvýznamnější stavby pocházejí z období této éry.

Staré město s katedrálou Santa María ze 13. až 15. století a Alcázar ze 16. století, stejně jako četné další kostely, klášter a muzea byly v prosinci 1986 zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Velmi vzácné jsou také dvě dochované středověké synagogy, El Tránsito a Santa María la Blanca, které byly po vyhnání Židů v roce 1492 používány jako kostely. U kostela San Juan de los Reyes může ještě dnes obdivovat řetězy těch, kteří se vymanili z otroctví. Za zmínku stojí i malý kostel El Cristo de la Luz, který byl v 10. století postaven jako mešita.

Most Puente de Alcántara přes řeku Tajo sloužil již od římských dob jako hlavní přístup do města a byl v pozdním středověku doplněn mostem Puente de San Martín, jehož pět gotických oblouků má rozpětí až 40 metrů.

Při cestě úzkými uličkami můžete mít chvilkama pocit, jako by se zde zastavil čas po několik staletí, a bezděčně budete hledat po kapsách několik zlatých dukátů, abyste si zakoupili suvenýry tradičních řemesel nebo ochutnali místní vynikající kuchyni.

Především v letních měsících přijíždí do Toleda a do této španělské provincie stále spousta turistů. Na břehu řeky si můžete užívat nádherného výhledu nebo si můžete odpočinout v jedné z mnoha kaváren a barů, ve kterých můžete vychutnávat španělské slunce. A protože město leží tak blízko Madridu, je ideálním výletním cílem pro všechny, kteří chtějí navštívit dnešní hlavní město Španělska.

Toledo - katedrála Santa María
Autor: Madrid2011jmj
Geografie: 

Místo

Toledo 43° 17' 59.2548" N, 17° 0' 59.2164" E
Location

Španělsko na FB