Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Španělská nej

Španělsko - mys Cabo de Creus
Autor: FèlixGP

Nejhlubší místo ve Španělsku je jeskyně Torca del Cerro del Cuevón, známá jako T – 33. Nachází se v obci Cabrales v Austurii. Je to jeskynní systém, jehož hloubka je až 1589 m a je tak pátou nejhlubší jeskyní světa. Člověk potřebuje tři dny, aby se do nejhlubšího místa dostal.

Největší vzdálenost na španělské pevnině je možné naměřit mezi mysem Cabo de Creus ( provincie Gerona) a ústím řeky Guadiana v provincii Huelva. Tyto body dělí 1079 km. Mezi dvěma hlavními městy provincií Gerona a Huelva je také největší vzdálenost – obě města dělí 1179 km. Naopak nejmenší vzdálenost mezi dvěma hlavními městy provincií na španělské pevnině je vzdálenost mezi městy Palencia a Valladolid, která činí pouhých 47 km. Nejvzdálenějšími hlavními městy provincií jsou města provincií Almería a Granada – vzdálenost činí 156 km.

Nejvýše naměřenou teplotou ve Španělsku byla teplota ve výši 51 stupňů, která byla naměřena 27. července 2002 ve městě Córdoba. Nejnižší naměřenou teplotou bylo mínus 24 stupňů v Albacete, dne 3. ledna 1971.

Španělsko na FB