Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Návštěva Barcelony, 1. část

Barcelona je hlavním městem regionu​​ Katalánsko a najdete ji na severovýchodě Španělska. Žije zde kolem 1,6 miliónu obyvatel (více než 4,5 miliónů i s přilehlými oblastmi) a je to druhé největší město ve Španělsku. Ale směle může, a to jak v oblasti kulturní nabídky, tak svými pamětihodnostmi, držet krok s hlavním městem Madrid.

K tomu ještě přidejme nádhernou polohu přímo u Středozemního moře, nedaleké hory ve vnitrozemí a kosmopolitní atmosféru. Četná muzea nabízejí turistům alternativní programy pro nejrůznější výlety, ale najdete zde i báječné koupání na pláži.

Barcelona je metropolí, která kombinuje tradiční historické a moderní prvky do harmonického celku. Na jedné straně zve k procházkám tamní gotická čtvrť s úzkými, klikatými uličkami a s mnoha restauracemi a bary, a zároveň jen o pár kroků dál spatříte nádhernou ulici z konce 19. století - Passeig de Grácia, různé domy postavené v secesním stylu nebo ve stylu katalánského modernismu, hodné velkého obdivu.

Mnoho mezinárodně uznávaných umělců pochází buď přímo z Barcelony anebo tam alespoň strávili nějaký čas, o čemž svědčí mnohé důkazy. Malíři Pablo Picasso a Joan Miró jsou opravdu všudypřítomní, stejně jako nejznámější představitel modernismu Antoni Gaudí, jímž navržená moderní katedrála Sagrada Família z počátku 20. století se bezpochyby stala hlavní dominantou města.

Nedaleko vnitřního města se rozprostírá Montjuïc, hora, na které se z velké části nacházejí sportovní zařízení letních olympijských her z roku 1992. Kromě této velevýznamné sportovní události se v Barceloně již konaly i dvě světové výstavy.

Kromě nejrůznějších pamětihodností můžete v Barceloně navštívit i mnohá místa s až extrémně pestrým a vzrušujícím nočním životem. Ať už jde o návštěvu divadla nebo o jakousi objevnou túru po hospodách a barech v gotické čtvrti, ať si již dáte nějaké mezinárodní nebo tradiční katalánské jídlo, tato metropole má něco pro každého.

Pár praktických poznámek

Počasí v Barceloně je po většinu roku vysloveně příjemné. Nejlepší dobou k trávení dovolené je čas od poloviny dubna do poloviny července a pak zase až v září. Během těchto měsíců se průměrné teploty pohybují mezi 18 až 26 stupni Celsia a příliš často neprší. Srpen je nejteplejší měsíc a kombinace tepla a vlhkého vzduchu ve městě bývá někdy až opravdu nepříjemná. Každý, kdo navštíví Barcelonu právě v onom období, by si měl v každém případě vybrat ke svému pobytu nějaký hotel s klimatizací.

K pohybu po městě je určitě nejlepší využít tamní metro. Veřejná dopravní síť metra je velmi dobrá a pohodlně se tu dostanete k téměř všem významnějším památkám. Jezdí tady i mnoho autobusů a dokonce i taxíky jsou poměrně cenově dostupné ve srovnání se zbytkem Evropy. Zvláštností je jízda kabinkovou lanovkou nad celou oblastí přístavu, ze které je opravdu nádherný výhled.

Místo

Olympijský stadión, Barcelona 41° 21' 52.9164" N, 2° 9' 17.6292" E
Location

Španělsko na FB