Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Národní parky Španělska, 2. část

Národní park Coto de Doňana (Partie Nacionál de Doňana) se rozkládá na pobřeží Costa de la Luz, ve španělském regionu Andalusie. Rozkládá se na ploše o velikosti 54 252 hektarů a je obklopen ochrannou zónou o velikosti 26 450 hektarů. Tento park je důležitým mokřadem Španělska. Vznikl v roce 1969 a pro návštěvníky je přístupný pouze po předchozím ohlášení. V roce 1994 byl tento park zařazen na seznam přírodních památek světového dědictví UNESCO. Důležitost tohoto území pro tažné ptáky byla rozpoznána již v 19. století.

Národní park Tabla de Daimiel se rozkládá v autonomním regionu Kastilie - La Mancha. Park je se svými 1 928 hektary sice malý, vytváří ale ochranu pro poslední mokřady centrálního Španělska. Byl zřízen v roce 1973, v roce 1981 byl prohlášen za biosférickou rezervaci a v roce 1982 za mokřad mezinárodního významu. Tabla de Daimiel byl také uznán jako zvláštní ochranné pásmo pro ptactvo.

Národní park Cabaňeros (Parque Nacionál de Cabaňeros) je ochranným územím podle směrnic Evropské unie, který leží v autonomním regionu Kastilie – La Mancha. Rozkládá se na ploše o velikosti 41 804 hektarů. Nachází se zde bohaté spektrum zvěře a ptactva. Ministerstvo obrany tu chtělo v roce 1982 zřídit střelnici, ale tento nápad nebyl díky nevoli veřejnosti uskutečněn. Území bylo nejprve v roce 1988 vyhlášeno za přírodní park, v roce 1995 byl pak zřízen národní park. Vstup do parku není volný, neomezeně přístupné jsou jen některé stezky.

Národní park Sierra Nevada se nachází na území Andalusie a rozkládá se na ploše o velikosti 86 208 hektarů. Park byl zřízen v roce 1999, ale již od roku 1986 je území biosférickou rezervací.

Španělsko - NP Tabla de Daimiel
Autor: Spacelives

Španělsko na FB