Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Národní parky Španělska, 1. část

Španělsko - NP Picos de Europa
Autor: Cayetano

Španělsko má celkem 14 národních parků. Osm z nich se nachází a španělské pevnině, čtyři jsou na Kanárských ostrovech, jeden na Baleárských ostrovech a jeden se nachází na skupině ostrůvků Galicie v severním Španělsku. Uvažuje se o vzniku 15. národního parku Guardarrama.

Národní park Picos de Europa (Parque Nacionále de los Picos de Europa) se nachází na úplném severu Španělska a rozkládá se na území provincií Asturie, León a Kantábrie. Vznikl v roce 1995 rozšířením národního parku Covadonga, který vznikl v roce 1918. Park se rozkládá na ploše o velikosti 64 660 hektarů a je největším národním parkem Španělska. Vstup do parku je volný a je návštěvníkům přístupný celoročně.

Národní park Ordesa y Monte Perdido byl založen také v roce 1918. Je nejstarším přírodním parkem pohoří Pyreneje. Rozkládá se na ploše o velikosti 15 608 hektarů v provincii Huesca španělského společenství Aragonie. V tomto národním parku jsou k vidění mnohé rostlinné a zvířecí druhy, které v ostatních částech Evropy již téměř vyhynuly – např. medvěd hnědý nebo sup bělohlavý.

Národní park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici byl založen v roce 1995 pod názvem Parque Nacionál de Aiguas Tartas y Lago de San Maruricio. Park leží v Pyrenejích, v autonomní oblasti Katalánsko. V roce 1996 byla jeho velikost 9 851 hektarů, v současnosti se rozkládá na ploše o velikosti 14 119 hektarů. Park je především během letních měsíců cílem mnoha turistů.

Španělsko - NP Ordesa y Monte Perdido
Autor: Javi S&M
Španělsko - NP Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Autor: raul2010

Španělsko na FB