Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Město Oviedo

Španělské město Oviedo a katedrála Santa Maria

Oviedo (astursky Uviéu) je hlavním městem autonomního společenství Asturie v severním Španělsku. Ve městě žije okolo 220 000 obyvatel, kteří jsou nazývání "Ovetenser".

Jako univerzitní město má veliký hospodářský význam v celém regionu. 30 000 studentů dnes navštěvuje v roce 1534 založenou univerzitu, díky tomu je město také vědeckým a kulturním centrem Asturie.

Oviedo je jako studentské město zajímavým cílem dovolené pro turisty, poněvadž nabízí pro každého něco, a to nejen pro studenty. Historie dřívějšího hlavního města Španělska sahá až do 8. století a nabízí také díky tomu mnoho pamětihodností. V 9. a 10. století bylo rezidencí tehdejšího nezávislého království Asturie.

Celé jádro Starého města Ovieda je pěší zónou, kde najdete významné památky jako je univerzita, katedrála San Salvador, palác Palacio del Marqués de San Feliz anebo palác Camposagrado, ale i mnoho soch a nespočet "sidrerías". To jsou podniky, kde se prodává místní jablečné víno.

Katedrála je pozdně gotickou stavbou s věží, vstupní sloupovou chodbou a velkým kruhovým oknem a je zapsána na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V Cámara Santa (kaple San Miguela) v katedrále najdete jednu z nejvýznamnějších španělských sbírek s relikviemi, které tvoří poklad asturského království.

Posvátná truhla (Arca Santa), Andělský kříž (Cruz de los Ángeles) nebo Vítězný kříž (Cruz de la Victoria). To jsou relikvie, které byly použity mnoha poutníky při jejich pouti do Santiaga de Compostely. Jako symboly je najdete na erbech Ovieda a Asturského knížectví.

Dalšími významnými památkami jsou kostel San Tirso, Muzeum výtvarných umění v bývalém paláci Velarde nebo Muzeum archeologie v klášteře San Vicente s historií asturského umění od doby bronzové.

Oviedo má také několik zajímavých náměstí. Kromě náměstí Plaza de la Catedral je to Plaza de Alfonso II el Casto s paláci Valdecarzana, Rúa Plaza de Trascorrales v Cimadeville, nejstarší čtvrti Starého Města, s bývalou komoditní burzou, Plaza de la Constitución s radnicí a kostelem San Isidoro z 18. století.

Budova univerzity je poslední ve starém městském jádru než se dostanete do novější části města. Fasáda v architektonickém stylu španělské renesance "estilo plateresco" ze 16. století vás dovede ke křížové chodbě, kde se po celý konají četné kulturní aktivity. Pozoruhodné jsou také nedaleké fasády paláců Camposagrado a Toreno.

V centru města stojí obrovský park Campo de San Francisco. Východně od něj se nachází Playa Mayor, kde se každý den koná tradiční zeleninový trh. Nedaleko odsud se nachází tržnice, kde si přijdou na své milovníci ryb a masa.

Tradiční studentské město nabízí mnohé zajímavostí také z kulturního hlediska. Jednou za rok je zde španělským korunním princem udělována Cena prince Asturie, vrcholem kulturního života je pak každoročně v září svátek "San Mateo Fest", přehlídka opery, rocku, popu, sportovních a býčích zápasů, stejně jako velký průvod starým městem.

Mezi sportovní zajímavosti patří ta, že se zde roku 1981 narodil Fernando Alonso, pilot Formule 1 a její nejmladší mistr světa.

Místo

Katedrála San Salvador, Oviedo 43° 21' 44.8596" N, 5° 50' 37.032" W
Location

Španělsko na FB