Jste zde

Domů » Památky

Maják Chipiona

Španělsko - maják Chipiona
Autor: perdi

Nejstarším majákem Španělska je Herkulova věž v galícijském městě La Coruňa, která je zařazena od roku 2009 mezi památky světového dědictví UNESCO. Je zároveň druhým největším majákem země. Nejvyšším španělským majákem je maják města Chipiona v regionu Andalusie, který sahá až do výšky 69 metrů. Mezi evropskými majáky je se svojí výškou na třetím místě, ve světě pak na pátém místě.

Na místě, kde byl maják Chipiona (španělsky Faro de Chipiona) postaven, stálo již ve starověku majákové světlo, které ukazovalo cestu lodím. Tuto skutečnost dokazují nálezy v okolí Piedra Salmedina. Maják měl být postaven na rozkaz prokonzula Quinta Servila Caepia ve druhém století př.n.l. Měl varovat lodě plující po řece Betis před ztroskotáním na mělčině. Řeka Betis byla v období římské nadvlády splavná až do Cordoby. Tento původní maják se ale na rozdíl od Herkulovy věže na severozápadě Španělska nedochoval.

Nový maják pochází teprve z 19. století. Projekt tohoto majáku vypracoval v roce 1857 Eduardo Saavedra, španělský architekt a archeolog (1829 – 1912). S jeho realizací bylo pak započato v roce 1862 a byl postaven pod vedením inženýra Jaime Fonta. Jeho základní kámen byl položen 30. dubna 1863.

Světlo nového majáku navádělo lodě, které hledali místo pro vplutí do řeky Guadalquivir, kterou Římané nazývali Betis. Tato řeka je jedinou splavnou řekou Španělska, pro oceánské lodě je ale splavná pouze do města Sevilla.
Chipionský maják je jedním z 20 majáků Španělska, které navádějí i letadla. Od roku 1999 je dosah jeho světla až 80 mil, rozsvěcí se každých 10 sekund.

Nejvyšší maják v Evropě leží v Bretani (Francie), v obci Lilia v Plouguerneau, a jeho výška je 82,50 metrů. Maják byl stavěn v období 1896 - 1902. Celý je postaven z přírodního kamene - ze žuly a je nejvyšším kamenným majákem světa.

Místo

Maják Chipiona 36° 44' 16.764" N, 6° 26' 29.4648" W
Location

Španělsko na FB