Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Madrid a zajímavosti

Madrid - katedrála
Autor: PikoLosa

Madrid je hlavním městem Španělska a zároveň hlavním městem stejnojmenné provincie. Rozkládá se na ploše o velikosti 605,77 m2 a žije zde asi 3,23 miliónů obyvatel (počítáno bez předměstských částí, v celkovém počtu pak 6 miliónů). Je tak největším městem Španělska, po Londýně a Berlíně třetím největším městem Evropské unie. V Madridu má své sídlo vláda a také hlava státu, král Juan Carlos I., který zde žije se svou rodinou. Sídlí zde ministerstva, různé organizace, burza, je zde několik univerzit.

Obyvatelé metropole se španělsky nazývají madrileňos nebo matritense. Mají také přezdívku "gatos" (v překladu kočky), město totiž bylo pod vedením krále Alfonsem VI. na konci 11. století dobyto jen díky šikovnému šplhání (jako kočky) kastilských vojáků po městských hradbách.

Madrid je hlavním městem Španělska od roku 1561. K přerušení došlo v letech 1601 až 1606 – královským sídlem bylo krátkodobě zvoleno Valladolid. Tehdejší španělský král Filip II. se rozhodl pro přeložení své rezidence do Madridu vědomě, i když pro přeložení do tehdy bezvýznamného místa uprostřed Kastilie mluvila pouze jeho centrální poloha.

V roce 1897 mělo město asi 540 tisíc obyvatel, hranice jednoho miliónu byla překročena v roce 1930, v roce 1960 bylo obyvatel 2,1 miliónu a o deset let později to byly již 3 milióny. V devadesátých letech 20. století došlo krátkodobě ke snížení nárůstu, v roce 2005 byla hranice 3 milióny opět překročena.

Ve městě se nacházejí mnohá světoznámá muzea. To nejznámější je určitě Museo del Prado, které nabízí sbírku Francisca Goyi nebo Tiziana, Museo Thyssen-Bornemisza (druhá největší soukromá sbírka světa), dále je zde k vidění Archeologické národní muzeum, které uchovává významné nálezy ze Španělska a i z dalších zemí a také je zde Centro de Arte Reina Sofia, kde je možné vidět především díla moderního umění.

Místní klima je ovlivňováno svou nadmořskou výškou, metropole totiž leží ve výšce 661 metrů. Vysoká poloha hlavního města tak má na svědomí velké teplotní výkyvy. Během jednoho dne se teplota může změnit až o 17 stupňů. Vysoké teplotní rozdíly jsou i v průběhu roku. Obvyklá jsou horká léta s teplotami nad 40 stupňů a naopak zimy, kdy teploty klesají k nule a někdy i pod bod mrazu. V horkých letních měsících, a to především v nejteplejším měsíci srpnu, opouštějí město hromadně jeho obyvatelé a vydávají se směrem k pobřeží. Každý, kdo jen trochu může, tak odjede, aby se za měsíc vrátil.

Španělské hlavní město má ve znaku hnědého medvěda (oso pardo) opírajícího se o strom planika. Jeden z možných výkladů tohoto symbolu je jednota a význam kléru (představován stromem) a šlechty (medvěd), kteří se ve středověku o území Madridu a okolí dělili. Vlajka je červená, se sedmi pětiramennými hvězdami.

V hlavním městě si konkurují dva fotbalové kluby první ligy – španělští rekordmani Real a Atlético. Fotbalové zápasy mezi těmito dvěma kluby jsou skoro tak atraktivní jako "El Clásico" – zápasy mezi Realem a FC Barcelonou.
Město se neúspěšně ucházelo o možnost pořádat Letní olympijské hry v roce 2012 a 2016, a v současné době se rozhoduje o pořádání her roku 2020.

Madrid - palác Palacio Real
Autor: PikoLosa
Madrid - budova Casa de América
Autor: PikoLosa
Madrid - brána Puerta de Alcalá
Autor: diego.aviles
Geografie: 

Místo

Museo del Prado 40° 24' 49.3416" N, 3° 41' 31.9884" W
Location

Španělsko na FB