Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Katalánsko

Katalánsko ve Španělsku

Katalánsko (katalánsky Catalunya) se nachází v severovýchodní části Pyrenejského poloostrova mezi Pyrenejským pohořím a pobřežím Středozemního moře. Se svými 7,5 miliony obyvatel je druhým nejlidnatějším španělským autonomním společenstvím a jeho hlavním městem je Barcelona. Úředními jazyky jsou španělština a katalánština, v údolí Val d'Aran také jazyk aranézština. Region má své historické a kulturní zvláštnosti a vedle regionů Baskicko a Galicie je považován za jedno z historických autonomních společenství.
Na severu, oddělené Pyrenejemi, hraničí Katalánsko s Francií a Andorrou, na západě s Aragonií a na jihozápadě s regionem Valencia. Nejvyšším vrcholem je Pica d’Estats (3143 m.n.m.) v horském masivu Montcalm.

Pobřeží je rozmanité, na severu skalnaté pobřeží Costa Brava je charakteristické četnými malými písečnými zátokami, zatímco na jihu na pobřeží Costa Daurada převládají široké písečné pláže.

Významnými katalánskými městy jsou vedle Barcelony Tarragona, Lleida, Girona, Manresa, Igualada, Martorell, Mataró, Terrassa nebo Sabadell.

Španělsko na FB