Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Kantábrie

Kantábrijské nástěnné malby v jeskyni Cuevas de Altamira

Kantábrie (španělsky Cantabria) se nachází u Kantaberského moře v Biskajském zálivu a je autonomním společenstvím v severní části Španělska. Je obklopena regiony Asturie, Baskicko a Kastilie - León. Autonomní společenství se skládá pouze ze stejnojmenné provincie a hlavním městem je přístavní a průmyslové město Santander.

Kantábrie je kopcovitá až hornatá, nejvyšší vrcholky se nacházejí kolem Picos de Europa s výškou přes 2 000 metrů.
Klima v Kantábrii je v pobřežní oblasti oceánské a vlhké s chladnými léty a mírnými zimami. Ve vnitrozemí převažuje z větší části horské podnebí.

K největším zajímavostem v této oblasti patří jeskyně Cuevas de Altamira, které jsou dokonce zapsány na seznamu Světového dědictví UNESCO. Nacházejí se u obcí Santillana del Mar a Torrelavega. Historické malby na stěnách jeskyně jsou ještě dnes stále v dobrém stavu.

Dalším lákadlem je klášter Santo de Toribio Liébana, který se nachází v blízkosti městečka Potes. Klášter byl postaven v 6. století a každých sedm let slouží jako cíl pro mnoho poutníků. Zvláštností kláštera je takzvaný Lignum Crusis, část Ježíšova kříže, který je uschován v klášterním monasteriu.
V kantabrijském městě Retortillo můžete navštívit ruiny římského města Julióbriga.

V Santanderu se nachází katedrála Nuestra Seňora de la Asuncion, což je další velmi zajímavá památka. Tato stavba byla postavena v 8. století jakožto centrum opatství. Budova byla ve 13. století přeměněna na klášterní kostel a v 18. století na katedrálu. Důležitým prvkem této budovy je kvadratická křížová chodba.

Zajímavá je vila "El Capricho" (zvaná také Villa Quijano) ve městě Comillas, která pochází z 19. století a je významným stavebním dílem zhotoveným Antoniem Gaudím. Tato stavba se vyznačuje modernismem a skládá se z prvků různých stylů, obsahuje například prvky neo-gotické a arabesku.

Kantábrijský klášter Santo de Toribio Liébana
Kantábrisjká katedrála Nuestra Seňora de la Asuncion

Španělsko na FB