Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Gibraltar - historie, 1. část

Gibraltar a historie

Ve starověku byl Gibraltar považován za jeden z Herkulových sloupů. Končilo zde Středozemní moře a začínal Atlantik. Ale i dnes, kdy již nepatří ke Španělsku, zůstaly Herkulovy sloupy součástí španělského státního znaku.

V roce 711 bylo území dobyto muslimskými Araby a skála byla pojmenována po dobyvateli Džabal al Tárikovi (Tárikova skála). Maurský vojevůdce Tariq ibn Ziyad jako první objevil strategický význam skály jako jedinečné přírodní pevnosti,ale trvalé sídlo s hradem zde bylo vybudováno až v roce 1160.

Gibraltar zůstal s výjimkou malé přestávky, od roku 1309 do roku 1333, v muslimských rukou. V roce 1462 se podařilo během reconquisty (vyhnání Maurů) předat pevnost zpět do španělských rukou.
25. dubna 1607 byla skála během 80-leté války svědkem velké bitvy, v zátoce kotvila španělská flotila, která byla nečekaně přepadena a zničena nizozemským vojskem.

Skála zůstala až do roku 1704 španělským územím a 4. srpna 1704 byla dobyta pro Anglii princem Georgem von Hessen – Darmstadt. Vojenský útok nebyl proveden ráno, ale v poledne, nečekaně během siesty. Španělé opustili území dne 6. srpna, ale pokoušeli se ho dobýt zpět. Při neúspěšném pokusu o znovudobytí koncem roku přišlo o život 10 000 vojáků.

V britsko–španělské válce v letech 1727 až 1729 obsadily skupiny krále Filipa V. britské území. Pokus o převzetí moci ale nebyl úspěšný, stejně jako další pokusy v letech 1779 až 1783. Z této doby pocházejí opevnění, která jsou na poloostrově stále k vidění.

Nejznámějším pokusem o převzetí moci bylo tzv. Velké obležení – El Gran Asedio v roce 1783. Na 5 tisíc britských vojáků odolávalo převaze španělských a francouzských vojáků a vedle pozemních útoků prováděly španělsko-francouzské skupiny i blokády na moři.

Utrechtskou smlouvou byl Gibraltar formálně přislíben Británii a roku 1830 se stal britskou královskou kolonií. Jeho strategický význam ještě vzrostl po otevření Suezského kanálu v roce 1869.
V roce 1848 zde byla v sutinách pod Maurským hradem nalezena lebka ženy, která je vystavena v místním muzeu. Její stáří je odhadováno na 40 000 let.

Španělsko na FB