Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Gibraltar a fotbal

Španělsko - Gibraltarské fotbalové hřiště

Gibraltar a fotbal, to je kapitola sama pro sebe. Pokusy fotbalového svazu Gibraltaru vstoupit do organizace UEFA vhání politikům Španělska, kteří si na poloostrov činí nárok, pravidelně červeň zlosti do tváří. Místní fotbalová reprezentace totiž hraje za britské zámořské území Gibraltar. Není členem FIFA ani UEFA, takže hraje pouze neoficiální utkání proti jiným mezinárodně neuznávaným zemím a přátelská utkání.

V roce 2002 hrozil španělský fotbalový svaz stažením svých klubů z evropských soutěží v případě, že bude Gibraltaru umožněna na těchto soutěžích účast.
V roce 2006 byl Gibraltar do UEFA jako prozatímní člen přijat, ale v roce 2007 se jeho přijetí za řádného člena neuskutečnilo.

V roce 2006 bylo tomuto zámořskému území umožněno zúčastnit se soutěže FIFI Wild Cup v Hamburku, na kterém se směly utkat pouze ty kluby, které nejsou vedeny jako členové FIFA. Soutěže se mimo jiné účastnily Severokyperská turecká republika, Zanzibar, Grónsko, Tibet a fiktivní republika St. Pauli. Gibraltar prohrál v semifinále se Severním Kyprem a pak vyhrál zápas o třetí místo nad St. Pauli. Soutěž nakonec vyhrál Severní Kypr díky střelbě pokutového kopu se Zanzibarem.

Místo

Gibraltarský fotbalový stadión 36° 8' 57.21" N, 5° 21' 1.0584" E
Location

Španělsko na FB