Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Finisterre

Finisterre
Autor: Bernt Rostad

Název Finisterre znamená v překladu "konec světa" – "fin de la tierra". Je to místo v provincii A Coruňa v autonomním regionu Galicia. Oficiální název místa je galicijské označení Fisterra. V obci žije téměř 5000 obyvatel. Stejnojmenný mys je také cílem pro poutníky na Svatojakubské cestě (Camino de Santiago). Mys je vzdálen od města A Coruňa přes 100 km a od města Muros asi 50 km.

Mys Finisterre (Cabo Fisterra) byl po dlouhou dobu považován za západní konec světa. To se v čase odráželo v různých náboženstvích a kulturách, které zde zřizovaly svá kultovní místa. Byl také jako konec světa opředen různými legendami. Již Římané, kteří předhůří, na jehož konci se mys nachází, nazývali Promontorium Nerium, zde vybudovali oltář Ara Solis, který byl zasvěcen slunci. Měl se zde nacházet také oltář Féničanů. Oba oltáře prý nechal zrušit věrozvěst Santiago. Decimo Junio Brutus, zvaný Galaico (180 – 120 př. n. l.) vedl vojska římských dobyvatelů Galicií a severem Portugalska. Při pohledu na západ slunce u mysu Fisterre byl prý tak ohromen, že se svým vojskem odtáhl pryč.
Finisterre ve skutečnosti není nejzápadněji položeným místem Španělska – tím je obec Rogue del Guincho na Kanárském ostrově El Hierro. Nejzápadněji položeným místem španělské pevniny je malý ostrov v blízkosti mysu Cabo Touriñán.

Finisterre - pobřeží

Španělsko na FB