Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Estaca de Bares

Nejsevernějším místem Španělska a zároveň celého Pyrenejského poloostrova je Punta Estaca de Bares v Galicii. Estaca de Bares se nachází v severošpanělské provincii A Coruña, nejsevernější místo Španělska patří k obci Maňón.
Na mysu je postaven maják, který byl vybudován v roce 1850 a je stále v provozu. V Estaca de Bares se nachází ptačí centrum a rezervace. V zimě zde má svou zastávku na 100 000 ptáků stěhovavých.

V obci se nachází pozůstatky starých mlýnů obilí a vojenské základny. Spojené státy zde provozovaly v 60. letech minulého století radionavigační systém LORAN, který sloužil především k navigaci na moři a ve vzduchu. Funkce zařízení Air Force byla v roce 1991 zastavena. Tato komunikační základna byla poté přeměněna v malý přírodní hotel Semaforo de Bares.

Mys je špičkou skalnatého poloostrova mezi řekami Ortigueira a Barquero a platí jako hranice mezi Biskajským zálivem a Kantaberským mořem na východě a otevřeným Atlantikem na západě.
Průměrné množství srážek je v této oblasti asi 1370 mm za rok a řadí se tak k místům s největším počtem srážek v Evropě. Průměrná teplota je 13,1 °C.

Pobřeží provincie A Coruña ve Španělsku
Autor: R2hox

Španělsko na FB