Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Costa de Almería

Costa de Almería s pevností Alcazaba
Autor: C.C.Alvarez

Záliv Almería, často označovaný také jako Costa de Almería, je 217 km dlouhý úsek pobřeží v provincii Almería, mezi provinciemi Granada a Murcia. Najdete ho úplně na jihu Španělska a je součástí regionu Andalusie.

Malebné pobřeží je velmi rozmanité, najdete zde široké a dlouhé písečné pláže, stejně jako malé skalnaté zátoky, písečné duny, suché pouštní krajiny i zelené "oázy", plochy poseté skleníky s ovocem a zeleninou, lesy a mocná pohoří.

Ve městech i vesnicích na celém pobřeží na vás čeká mnoho historických památek: například pevnost Alcazaba v Almeríi, strážné věže a hrady. Jedním z nejznámějších pobřežních letovisek je určitě Roquetas de Mar s dlouhými plážemi a mnoha hotely.

Slunce zde svítí více než 3000 hodin ročně, obloha je obvykle jasná a zářivá. Klima je subtropické, středomořské, teplé a suché. Celoroční průměrná teplota je 18 - 19°C, v zimě je dokonce teplota moře vyšší než teplota vzduchu, což z Almeríe dělá atraktivní turistickou destinaci v každém ročním období.

"Dramatická" pouštní krajina se dokonce objevila v některých filmech, jako například ve "spaghetti westernech" italského režiséra Sergia Leone, ve filmech s Indiana Jonesem či Barbarem Conanem, nebo v Poslední křížové výpravě od Stevena Spielberga, abychom vyjmenovali alespoň několik příkladů.

Na pobřeží Almeríe najdete také velký počet nedotčených pláží a málo obydlené oblasti. Pouze v několika málo střediscích byla vybudována turistická centra, která jsou obklopena nádherným okolím a nabízejí skvělou infrastrukturu a služby.

K těm nejznámějším patří Adra, Almerimar, Roquetas de Mar, Aguadulce, El Toyo a Vera. Na jejich plážích si ještě pořád můžete užívat svojí dovolenou v blízkosti několika přírodních rezervací.

Cabo de Gata - Nijar je vzdálená pouhých 20 minut od hlavního města Almería a má jedno z nejkrásnějších pobřeží v celém Středomoří. Zde najdete nedotčené pláže s dunami a solinami, obklopené pouze několika rybářskými vesnicemi.

V Punta Entinas - Sabinar vedou paralelně s dunami bažiny obývané mimo jiné četnými druhy vodního ptactva. Tato oblast se nachází na pláži mezi místy El Ejido a Roquetas de Mar.

Albuferas de Adra jsou dvě laguny se slanou vodou uprostřed pouštní krajiny. Tvoří domov pro více než 140 chráněných druhů zvířat, kterézde můžete pozorovat z některých observatoří.

Pouštní krajina Desierto de Tabernas je v Evropě opravdu jedinečná. Právě zde se natáčelo několik filmů z prostředí Divokého Západu a v "Mini Hollywoodu" si můžete ještě dnes prohlédnout původní kulisy.

Divoce romantické pohoří Sierra Maria - Los Velez nabízí zasněžené vrcholky hor a husté lesy, ve kterých žijí draví ptáci, jako je orel skalní nebo jestřáb, a jsou také domovem vzácných druhů zvířat jako jsou divoké kočky, ženetky anebo lišky.

Ke krasové oblasti Yesos de Sorbas se dostanete přes řeku Aguas, která je formována roklemi a ochozy se stalaktity a stalagmity. Za zmínku stojí především jeskyně "Cuevas del Agua" a "Cueva de Covadura".

I nabídka aktivit je tady opravdu velká a jen málokteré přání se vám v Costa de Almeríi nevyplní. Na pobřeží se můžete věnovat nejrůznějším sportům: golfu, tenisu, windsurfingu anebo plachtění. V přírodním parku Cabo de Gata - Nijar se můžete potápět, věnovat se windsurfingu a plachtění.

Místo

Pevnost Alcazaba, Almería 36° 50' 25.98" N, 2° 28' 14.232" W
Location

Španělsko na FB