Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Costa Brava - podnebí

Costa Brava - podnebí

Průměrné teploty vzduchu jsou na španělském pobřeží Costa Brava v letních měsících mezi 21° a 28°C, v zimních měsících se teploty pohybují mezi 6° a 10°C. Voda zde má teplotu v únoru kolem 12°C, v létě pak až 24°C.

Na jaře a na podzim mohou být podmínky někdy velice bouřlivé, a to především v zálivu Golf de Roses. Ledově studený vítr přicházející v zimě a brzy na jaře ze severozápadu od Pyrenejí (mistrál zvaný Tramontana, v Katalánsku zvaný Tramuntana) dosahuje často síly bouře. V létě zase silné větry od moře snižují vysoké denní teploty. Mistrály mohou zasahovat až 50 km do vnitrozemí. Přitahují především surfaře, kteří se nejraději sjíždějí do zálivu Golf de Roses nebo do zálivu Riells v části L´Escala.

Celkově je mořské klima katalánské části Středozemního moře vyrovnanější než kontinentální klima vnitrozemí a je o 6° až 7°C teplejší než u španělského Atlantiku.

Srážky se výrazně snižují směrem od severní části Costa Brava k jižní. Nejvydatnější jsou v zimě – průměrně 85 l na metr čtvereční, nejméně srážek je v červenci a srpnu – pouze 50 l na metr čtvereční. Celkové množství slunečných dnů je až 200 za rok.

Španělsko na FB