Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Costa Brava - geografie a příroda

Costa Brava - geografie a příroda

Asi 220 km dlouhé pobřeží Costa Brava sahá od výběžků pohoří Pyreneje, na francouzsko-španělské hranici u města Portbou, jižním a jihozápadním směrem až k ústí řeky Tordera u města Blanes. Na jihu navazuje na pobřeží Costa del Maresme, v provincii Barcelona.

Pobřeží Costa Brava vděčí svému jménu díky rozpukanému horskému pásmu (Serras), které se strmě svažuje k moři. Mezi jednotlivými mysy leží malebné rybářské vesničky jako např. L’Estartit a Tamariu, malé pláže a zátoky (španělsky calas). Na některé z nich je možné se dostat pouze lodí, na některých je pak možné se i ubytovat. "Nejdivočejší" je především poloostrov Cadaques s mysem Cap de Creus – nejvýchodnější místo Katalánska, krajina kolem mysu Cap de Begur u města Palafrugell a také pobřeží mezi letovisky Sant Feliu de Guíxols a Tossa de Mar.

Pobřežní pásmo nemá ale jen "divokou" podobu. Hezkou krajinu najdete například v zálivu Golf de Roses, krásné pláže s jemným pískem se nacházejí u městeček Empuriabrava a Sant Pere Pescador. Jižně od letoviska Lloret de Mar přechází krajina do jemnějších forem – rovné, částečně bažinaté pobřeží, které je charakteristické pro sousedící Costa del Maresme.

Skalnaté pobřeží je porostlé piniovými háji, akáciemi a korkovými duby. Kácení těchto hájů v minulosti a suchá léta, která jsou příčinou častých požárů, mají za důsledek čím dál tím menší množství lesních ploch.

Španělsko na FB