Jste zde

Domů » Severní pobřeží

A Coruña - zajímavosti

Město A Coruña leží přímo u Atlantského oceánu a je od hlavního města Španělska - Madridu vzdáleno asi 600 km. Panuje zde atlantické klima – to znamená, že jsou zde mírné zimy a mírná léta, teploty pod 10 °C jsou díky Atlantiku jen výjimečné. Město leží v oblasti, která je ve Španělsku nejbohatší na dešťové srážky.

Za vidění zde stojí mimo jiné městské pláže (Riazor, Organ), dále přístav, který je obklopen domy – galeriemi a Herkulova věž, která je nejstarším majákem světa. Zajímavý je také populárně-vědecký "Dům lidstva" (Domus) a akvárium Aquarium Finisterrae (Casa de los Peces).

Z A Coruñy pochází také několik slavných občanů. Například Maria Casarés – francouzská herečka, která se zde narodila v roce 1922 (zemřela 1996), hrála mimo jiné ve filmu "Děti ráje" (Les Enfants du paradis). Salvador de Madariaga y Roja – španělský diplomat a spisovatel, nositel ceny Karla Velikého (1973), narodil se zde roku 1886 (zemřel 1978), byl dědečkem Javiera Solany – generálního tajemníka NATO, který obdržel roku 2007 také cenu Karla Velikého. Ramón Menédez Pidal – narozen v roce 1869 (zemřel v roce 1968) – byl španělským filologem a dlouholetým prezidentem Španělské královské akademie - Real Academia Espanola.

A Coruña - pláž Riazor
Autor: marseoane

Španělsko na FB