Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Bilbao a zajímavosti

Bilbao - Guggenheimovo muzeum
Autor: dabeat

Bilbao je největší město Baskicka a zároveň šesté největší město Španělska. Kromě toho, že je centrem průmyslu v celém kraji nachází se v něm několik architektonicky a historicky zajímavých míst. Jmenujme alespoň několik z nich.

Centrem turistického zájmu je vedle nejstaršího gondolového mostu na světě, Biskajského mostu Puente de Vizcaya přes řeku Nervión, Guggenheimovo muzeum, které se stavělo do roku 1997 podle plánů amerického architekta Franka O. Gehryho. Velkolepá muzejní stavba z titanu, skla a vápence je jedním z nejvýznamnějších příkladů světové avantgardní architektury 20. století.

Těžištěm sbírky je moderní a současné umění, které je představováno na měnících se výstavách. Před muzeem je vystaveno umělecké dílo Jeffa Koonse - "Puppy", štěně osázené květinami, které zde mělo stát jen v prvním roce. Po protestech obyvatel ho zde ale nechali nadále, a každé jaro je osázeno květinami, které jsou průběžně vyměňovány, pokud jsou vybledlé.

"Ve stínu" těchto novostaveb se nachází staré město Bilbao s úzkými uličkami, Casco Viejo se Siete Calles (sedmi ulicemi) a středověká gotická katedrála Catedral de Santiago ze 14. století. Vnitřní město má zajímavý architektonický mix ze starých a nových budov různých stylů.

Další muzea jsou například Museo de Bellas Artes (Muzeum krásných umění), jedno z nejdůležitějších veřejných uměleckých muzeí ve Španělsku, které byly nedávno zrekonstruováno, dále baskické muzeum Museo Vasco Etnográfico v Casco Viejo, Museo Marítimo Ria de Bilbao (Námořní muzeum), stejně jako mladší Museo de la Industria (Průmyslové muzeum) v Portugalete. Významnou památkou je také bazilika Begoña (Basílica de Ntra. Sra. de Begoña).

V roce 1917 byla ve městě založena bikulturní německá škola, Colegio Alemán San Bonifacio.
V 90. letech minulého století vytvořilo město novou koncepci svého vnitřního města. Tak v roce 1995 vznikla 28 km dlouhá linie metra, jejíž téměř všechny stanice navrhl Sir Norman Foster.
Další zajímavou novostavbu představuje most Zubizuri architekta Santiaga Calatravy.

Nejrůznější harampádí naleznete na bleším trhu Mercado Rural de Santo Tomas a na pouličním trhu Paseo de El Arenal na Plaza Nueva. V centru města můžete odpočívat na náměstí Plaza Moyua nebo obdivovat stavební architektonické mistrovské dílo a zároveň náboženské místo Catedral de Santiago na Plaza Santiago.

Ve městě najdete také malebnou vilovou čtvrť Calzadas de Mallona, park Etxebarria Park, který nabízí dostatek prostoru pro relaxaci nebo pozoruhodnou historickou oblast Casco Viejo. Historickou památkou Bilbaa jsou bezpochyby také staré klášterní budovy Iglesia de la Merced nebo nejkrásnější most ve městě, tzv. Bílý most (Zubizuri), kde můžete zažít nejedny romantické chvíle.

Bilbao - katedrála Catedral de Santiago
Autor: areta

Místo

Guggeinheimovo muzeum 43° 16' 6.582" N, 2° 56' 4.5348" W
Location

Španělsko na FB