Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Bilbao

Bilbao je město v Baskicku (baskicky Bilbo) a jeho oficiální název zní La muy noble y muy leal e invicta villa de Bilbao (Velmi noblesní, velmi loajální a neporažené město Bilbao).
Název Bilbao pochází s největší pravděpodobností z baskických slov "bi albo", což znamená, že "dvě strany", a odkazuje se na dvě strany řeky Ría. Město totiž leží u ústí řeky Ría de Bilbao v Biskajském zálivu (Kantaberské moře).

Je to největší město v Baskicku, hlavní město provincie Bizkaia (španělsky Vizcaya) a zároveň nejvýznamnější baskické průmyslové, obchodní a přístavní město. Leží úplně na severu Španělska, na západ od francouzských hranic, přímo u moře, má rozlohu 42 km2 a žije zde kolem 350 tisíc obyvatel.

Město s přístavem založil roku 1301 Don Diego López V de Haro, hrabě z Vizcayi. Ještě předtím se zde nacházela malá vesnice s kováři, námořníky a zemědělci. První ulice se jmenovaly Somera, Artekale a Tenderia.
K velkému rozvoji Bilbaa došlo v 19. století s výstavbou prvních vysokých pecí. Bylo také rozšířeno městské jádro a postaveny významné budovy jako divadlo Arriaga, burza nebo Alhóndiga (bývalý sklad vína ​​a lihovin).

Poté, co během sedmdesátých let 20. století ztratilo město hodně na svém půvabu a stala se z něj šedá myš, investovali Španělé o dvacet let později mnoho peněz, zaměstnali špičkové architekty a snažili se město znovu oživit. Chtěli udělat z ošklivého káčátka krásnou labuť.
Nejvýznamnější památkami v Bilbau jsou dnes především Guggenheimovo muzeum, katedrála Catedral de Santiago nebo také most Puente Colgante (Puente de Vizcaya).

Klima v Bilbau je všeobecně mírnější než ve většině částí Pyrenejského poloostrova. V zimě teploty jen zřídkakdy klesají pod bod mrazu a v létě tu není takové horko, teploty se běžně pohybují kolem 18°C - 25 °, dny se 35°C ve stínu jsou opravdu výjimkou. Za to je létě časté mrholení (sirimiri), kdy je ve městě často zataženo a deštivo, zatímco na plážích u pobřeží se objevuje slunce.

Španělské město Bilbao v Baskicku
Autor: I'm George

Místo

Bilbao 43° 15' 46.8468" N, 2° 56' 6.018" W
Location

Španělsko na FB