Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Aragonie

Zaragoza - palác Aljafería
Autor: Lamuga

Autonomní společenství Aragonie se nachází v severovýchodní části Španělska a od Francie ji dělí Pyreneje. V některých horských údolích lidé ještě dnes mluví autochtonním aragonským jazykem. Na východě Aragonie podél hranic s Katalánskem se v některých okresech zase mluví katalánsky.
Mezi nejvýznamější města v tomto regionu patří: Zaragoza, Huesca, Teruel, Calatayud, Ejea de los Caballeros, Barbastro, Monzón, Alcańiz, Fraga, Tarazona, Utebo a Jaca.

Díky své výsadní zeměpisné poloze a moderní, dobře rozvinuté infrastruktuře co se týče kultury, hotelů a oblasti sportu, disponuje Aragonie silným turistickým potenciálem. V aragonských Pyrenejích se nachází 5 zimních sportovních středisek a mimo to je zde národní park Parque Nacional de Ordesa a Monte Perdido.
V oblasti se také provozují dva velmi atraktivní sporty, a to canyoning a paragliding.

V Aragonii se také hodně rozvinul venkovský cestovní ruch, v krásných vesnicích se tak můžete ubytovat v útulných domech. Dalším lákadlem v této oblasti je návštěva nejrůznějších památek a kulturních zařízení. Mimo jiné stojí za návštěvu hlavně klášter San Juan de la Peńa, který je symbolem vzniku křesťanského království, a palác Aljafería v Zaragoze.

Pozůstatky z arabského období ukazují kulturní rozmanitost, kterou zažíval tento region. Město Teruel je charakteristické mudéjarským uměním, architektonickým stylem, který se skládá z křesťanských a arabských prvků. Kostel San Pedro el Viejo ve městě Huesca a katedrála v Jace představují románský aragonský styl. Mezi další architektonická díla, která stojí za návštěvu, můžeme určitě zařadit středověké hrady v Albarracínu, Alcańize, Borje, Calatayudu, Loarre a Monzónu.

Geografie: 

Španělsko na FB