Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Andalusie

Město Cádiz
Autor: sim00n

Andalusie je nejjižnější region ze 17 autonomních společenství Španělska. Nachází se na rozmezí dvou kontinentů a dvou moří. Na severu hraničí s regiony Extremadura a Kastilie-La Mancha, na jihu s Atlantickým oceánem a Středozemním mořem, na západě s Portugalskem a na východě s regionem Murcie. Rozlohou zaujímá téměř 88 tisíc km2, žije zde přes 8 miliónů obyvatel a hlavním městem je Sevilla.

Andalusie má 23 přírodních parků, 30 přírodních rezervací a 31 přírodních oblastí, které jsou rozloženy mezi mořem a různými pohořími. Unikátní útočiště pro zvířata je národní park Dońana, který se nachází u ústí řeky Guadalquivir. Obzvláště atraktivní pro návštěvníky jsou ještě parky Sierra de Grazalema a Sierras de Cazorla. Pohoří Sierra Nevada je nejvyšší ve Španělsku a najdete v něm také nejjižněji položené lyžařské středisko v Evropě.

Nabídka pro turisty v Andalusii je velmi pestrá. Zlatavé písečné pláže, krásné horské scenérie s atraktivní flórou a proslulé "bílé" vesnice s množstvím řemesel a bohatým folklórem. Pobřeží Středozemního moře - Costa del Sol – je upřednostňováno turisty, kteří se přijeli především koupat a opalovat, pobřeží Atlantiku - Costa de la Luz – je zase oblíbené mezi surfaři. Mnoho turistů milujících historii navštíví v první řadě maurské stavby v Córdobě a Granadě. V Seville se nachází hrobka Kryštofa Kolumba, která také jistě stojí za návštěvu. Andalusie je rovněž velmi často navštěvována hráči golfu, bylo zde již vybudováno přes 60 golfových hřišť.

Významná města v Andalusii: Almeria, Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaen, Malaga, Sevilla.

Granada - středověký komplex Alhambra
Autor: sim00n

Španělsko na FB