Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Sevilla

Sevilla
Autor: sim00n

Čtvrté největší město ve Španělsku se jmenuje Sevilla, žije zde více než 700 tisíc obyvatel. Město se rozléhá na ploše kolem 142 km2 a leží v nadmořské výšce 12 metrů nad hladinou moře. Je zároveň hlavním městem Andalusie, leží na slunném jihu.
Podle legendy bylo město založeno řeckým hrdinou Héraklésem.

Město je významným průmyslovým a obchodním místem a turistickým centrem. Sevilla se rozkládá na obou březích řeky Guadalquivir, která je splavná až sem, v rozlehlé a úrodné rovině. S mnoha věžemi nabízí impozantní pohled na všechny strany. Vlastní město zabírá východní břeh řeky Guadalquivir a je obklopeno předměstími Los Humeros, Cesteria, Baratillo, Carreteria, Resolana s velkou nemocnicí La Caridad, San Bernardo, San Roque y la Calzada a Macarena s nemocnicí de la Sangre. Ze staré, 66 věžemi tvořené kruhové zdi, která vede kolem vnitřního města, se dnes dochovaly pouze zbytky. Na pravém břehu řeky se rozkládá ještě velké předměstí Triana.

Sevilla patří mezi nejoblíbenější turistická místa ve Španělsku. Ačkoli je maurský vliv nejvíce patrný v architektuře - Andalusie byla asi 800 let obsazena Maury - město bylo již dlouho před tím kulturním centrem. Úrodnost půdy a teplé klima s asi 3000 hodinami slunečního svitu ročně vedly k tomu, že se zde usadili Féničané a Kartáginci. Později sem přišli Římané, stejně jako všude v Evropě, a narodili se tu dokonce dva římští císaři, Trajan a Hadrián.

Ještě později bylo město domovem slavných a pověstných osobností, legendárního Dona Juana, který zde začal dobývat srdce žen na celém světě, zatímco Kolumbus vyplul z místního přístavu objevovat Nový svět. Spisovatel Prosper Mérimée, jehož Carmen, která se nemohla rozhodnout mezi důstojníkem Don José a toreadorem Escamillou, se dodnes zpívá v operních domech na celém světě.

Staré město Sevilly tvoří moře malých klikatých uliček, které někdy vedou na scestí. Krásná prostorná náměstí lze využívat jako záchytné body při orientaci a rovněž se vyplatí návštěva zdejší historické katedrály. V Seville se také nachází archív Archivo de Indias, který je největším a nejvýznamnějším archivem z časů španělské kolonizace.

Toto město je v jistém smyslu srdcem andaluské kultury, centrem býčích zápasů a tance flamenco. Udělejte si čas, když navštívíte Sevillu, a užívejte si život z jeho světlejší strany, jak jsou to zvyklí dělat místní obyvatelé. Vychutnejte si pochoutky "tapas" (typické španělské občerstvení) a sklenku vína Jerez (druh sherry) v jedné z pravděpodobně tisíce hospůdek v tomto městě.

Sevilla - katedrála
Autor: sim00n
Sevilla - náměstí Plaza de Espana
Autor: sim00n
Sevilla - věž Torre del Oro
Autor: sim00n

Místo

Sevilla 37° 23' 7.3068" N, 5° 59' 34.9116" W
Location

Španělsko na FB