Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Region Murcia

Murcia - katedrála v noci
Autor: sjdunphy

Autonomní společenství Murcia se nachází v jihovýchodní části Španělska u Středozemního moře, je obklopeno Andalusií, Kastilií - La Mancha a Valencií. Hlavním městem je stejnojmenné město, kde žije asi 450 tisíc obyvatel a mluví se zde vlastním dialektem, který je známý jako "panocho" nebo "murciano".

Region Murcia je jednou z nejsušších oblastí Evropy (asi 300 slunečných dní za rok), v létě teploty překračují i 40°C. Malou klimatickou zvláštností na pobřeží Středozemního moře je prostor mezi městy Aguilas a Cartagena, je zde mnoho malých zátok, z nichž každý má své vlastní mikroklima a vegetaci.

Mezi nejvýznamnější památky starobylého univerzitního hlavního města patří renesanční palác Palacio de San Esteban a arcidiecézní katedrála s barokním průčelím. Velmi známé je i muzeum barokního sochaře Francisca Salzillo, který se věnoval zejména náboženským tématům a byl jedním z největších barokních sochařů Španělska.

Za zhlédnutí stojí také malé město Lorca, dřívější hraniční pevnost mezi maurskou Andalusií a křesťanskou Kastilií. Zejména klášterní kostel a hrad stojí za návštěvu. Caravaca de la Cruz, to je další slavné místo v Murcii. Jeho pozoruhodné exponáty pocházejí z doby reconquisty.

Také přístavní město Cartagena, jehož počátky pocházejí z kartaginského období, je vedle hlavního města nejoblíbenějším výletním cílem turistů. Kolem přístavu uvidíte městské hradby a opevnění, dvě pevnosti "Las Galeras" a "San Julian" střeží město ze skalnaté výšky. 70 m nad přístavem se nachází hrad "Castillo de la Concepción" z 11. století. Na náměstí "Plaza del Ayuntamiento" jsou pozůstatky zničené katedrály "Santa Maria la Vieja" a římského amfiteátru.

Pobřežní oblast Costa Calida je vhodná pro strávení příjemné dovolené. Nabízí krásné písečné pláže a možnost provozování všech druhů vodních sportů. Velmi atraktivní je také slané vnitrozemské jezero Mar Menor u místa La Manga, které je odděleno od Středozemního moře.

Oblast Murcia - část městečka Caravaca de la Cruz
Autor: sjdunphy

Místo

Město Murcia 37° 59' 17.3904" N, 1° 7' 59.61" W
Location

Španělsko na FB