Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Město Zaragoza

Zaragoza - chrám Basílica de Nuestra Seńora del Pilar
Autor: boolker

Zaragoza, hlavní město autonomního společenství Aragonie a stejnojmenné provincie, se nachází v severním Španělsku mezi městy Madrid, Barcelona, Bilbao a Valencie. Žije zde téměř 700 tisíc obyvatel a je tak pátým největším městem ve Španělsku.

Z turistického hlediska sice Zaragoza nemůže konkurovat Barceloně nebo Seville, ale zase nabízí úplně jiné atrakce. Město je velmi moderní, v jeho jádru najdete staré město (casco viejo). Stejně jako v některých španělských městech, tak i zde historické jádro pustne, protože se z něj mnoho obyvatel stěhuje do moderních částí na okraji města. O víkendech je však tato oblast přeplněná, jeden bar vedle druhého lákají mladé i staré návštěvníky. Nicméně se očekává, že díky konání světové výstavy Expo 2008, bude jádro města důkladně zrestaurováno.

Symbolem města je římsko-katolický chrám Basílica de Nuestra Seńora del Pilar, který se nachází přímo nad řekou Ebro, druhou nejdelší řekou na Pyrenejském poloostrově. Práce na něm byly zahájeny již v roce 1681, a každoročně 12. října ho vyhledávají poutníci z celého světa. Důvodem je, že se zde slaví španělský národní svátek ke cti Panny Marie z Pilar.

V Zaragoze najdete také gotický chrám Catedral de la Seo pocházející ze 14. století anebo královský palác Taifa z 11. století, který je jednou z nejpůsobivějších a historicky nejvýznamnějších budov ve městě. Můžete zde ještě navštívit dalších pět paláců, a to La Audiencia, Palacio de Argillo, palác hrabat ze Sástago, Torreón de Zuda a Patio de la Infanta.

Římské městské hradby, které jsou jednou z dominant Zaragozy, byly vybudovány ve 3. století. Ještě dnes jsou dobře rozpoznatelné zbytky tohoto starého opevnění. Stavba tržnice Mercado de Lanuza na náměstí Plaza de Lanuza zase zjevně připomíná Eiffelovu věž v Paříži. Ve měste najdete také muzea, například Museum Camón Aznar, Museum Pablo Gargallo nebo Museo Provincial.

Zaragora - jedna z ulic v noci
Autor: boolker
Geografie: 

Místo

Zaragoza 41° 39' 24.9984" N, 0° 52' 41.9988" W
Location

Španělsko na FB