Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Město Cordoba

Část španělského města Cordoba

Andalusie je nejjižnější region Španělska, který je rozdělen do osmi provincií a jednou z těchto provincií je Cordoba. Stejnojmenné město Cordoba je zároveň třetím největším andaluským městem.
Město se sice nenachází přímo u moře, od letoviska Malaga je vzdálené asi 160 km, přesto ale stojí za návštěvu.

Jak překvapivě a úžasně se město prezentuje dnešním návštěvníkům, tak překvapivá a velkolepá je i její minulost. Jen málokdo ví, že v 11. století byla jedním z největších hlavních měst Evropy. Lidé nejrůznějších kultur a náboženství - Židé, muslimové a křesťané - zde žili v harmonii, a pocházeli odsud také významní filozofové, vědci a umělci.

Kdo se zajímá o kulturní historii Cordoby, jistě návštíví místní památky a muzea. K těm nejvýznamějším pamětihodnostem patří jedna z největších a nejvýznamnějších církevních staveb na světě - římskokatolická katedrála Mezquita de Córdoba, která se rozkládá na ploše 23 000 m2. Její rozměry jsou asi 180 x 135 m. Vliv španělského maurského období je zde jasně rozpoznatelný, vnitřek stavby připomíná křesťanský kostel.

Cordoba je hezké město s tou nejlepší andaluskou tradicí, je to město flamenca a býčích zápasů, a určitě jeden z nejatraktivnějších turistických cílů v jižním Španělsku. Je dokonce zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Španělsko na FB