Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Madrid - třída Gran Vía

Madrid - nákupní třída Gran Vía
Autor: diego.aviles

Gran Vía (v překladu Velká třída) je 1,3 km dlouhá nákupní třída v Madridu, která byla až do 60. let minulého století největší a nejvýznamnější ulicí španělského hlavního města. V posledních letech sice na svém významu trochu ztratila, ale přesto zde i dnes najdete různé butiky, kina, cukrárny a nejznámější divadla ve Španělsku. Podél ulice se nachází také mnoho hotelů.
Gran Vía v Madridu oslavila v roce 2010 své 100. narozeniny, stavba této významné třídy byla započata 4. dubna 1910 za přítomnosti krále Alfonse XIII.

Třída začíná v blízkosti náměstí Plaza de Cibeles, kde obvykle oslavuje fotbalový tým Real Madrid své tituly. U vjezdu do ulice Calle Alcalá se nachází budova Metropolisu (španělsky Edificio Metrópolis). Odtud vede ulice dále až k náměstí Plaza de Espaňa, které bylo postaveno v letech 1925 až 1929.

Pozoruhodnými budovami na třídě Gran Vía jsou např. Edificio Grassy (rok dokončení 1917), Edificio Telefónicia – v Evropě první výšková budova (výstavba v letech 1926 – 1929, výška 89 m).

Dále je zde také náměstí Plaza de Callao, kde je umístěno 6 kin. Jedno z nich sídlí v budově Capitol, která byla postavená ve stylu art deco. Náměstí bylo pojmenováno podle bitvy v El Callao, která se odehrála v roce 1966 v Peru. Ve Španělsku je toto náměstí známé také pod názvem "Broadway madrileňo".

Madrid - noční nákupní třída Gran Vía
Autor: Palestrina55
Geografie: 

Španělsko na FB