Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Granada

Granada
Autor: sim00n

Granada je hlavním městem stejnojmenné provincie v jižním Španělsku, v městské aglomeraci Vega de Granada. Žije zde asi 240 tisíc obyvatel, z nichž velká část pracuje v cestovním ruchu.
Město je jednou ze španělských "perel", patří k turisticky nejnavštěvovanějším místům na světě. Dlouholeté hlavní město maurské Andalusie má nejvýznamnější památky z tohoto období, včetně té nejznámější, hradu a pevnosti "Alhambra".

Projděte se nádhernými zahradami a úzkými uličkami s bohatou květinovou výzdobou, ochutnejte v jedné z mnoha typických hospůdek "trevélez" šunku s místním vínem. Zažijte atmosféru staleté maurské historie, která je všude cítit, stejně jako časy gotiky a renesance. Cikáni zpívají a tancují flamenco na ulicích a náměstích, a velmi atraktivní jsou i místní lidové slavnosti, které se řídí jak křesťanskými tak muslimskými tradicemi.

Geograficky leží obec na úpatí pohoří Sierra Nevada, což je nejvyšší horský masiv na španělské pevnině (nejvyšší horou je Mulhacén, vysoký 3478 metrů), který nabízí vynikající podmínky pro zimní sporty. Koná se zde mimo jiné mistrovství světa v alpském lyžování. Na druhé straně není daleko ani Středozemní moře a Granada je tak ideálním místem pro všechna roční období.

Granada - palác Palacio Nazaries
Autor: sim00n
Granada - středověký komplex Alhambra
Autor: JMYuste

Španělsko na FB