Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Costa Vasca

Costa Vasca je španělské pobřeží u Atlantského oceánu, na území Baskicka. Jeho baskický název je Euskal Kostaldea, což v překladu znamená "Baskické pobřeží". Costa Vasca se rozkládá ve vnitřní části Biskajského zálivu na severu Španělska a zasahuje i na jihozápadní pobřeží Francie.

Sahá od města Muskiz na západě až k ústí řeky Adour u města Bayonne na severovýchodě. Politicky jedna jeho část náleží do území francouzského departementu Pyrénées – Atlantiques a druhá část patří do obvodu provincií Gipuzkoa a Bizkaia, což jsou části autonomní španělské oblasti Baskicko.

Nádherná zelená krajina v oblasti pobřeží Costa Vasca je ovlivněna svojí polohou nezi Biskajským zálivem a pohořím Pyreneje. Je charakteristická prudce strmými srázy kolem úzkých zálivů, které jsou obklopené kopci porostlými dubovými a bukovými lesy. Mezi jednotlivými strmými částmi pobřeží, nazývanými "ría", se nachází velký počet malých písečných pláží. Nejznámější z nich je pláž ve francouzském městě Biarritz a pláž v hlavním městě provincie Gipuzkoa, v Donostia – San Sebastiánu ve Španělsku.

Španělsko na FB