Jste zde

Domů » Severní pobřeží

A Coruña - dějiny

Španělská A Coruña - historie
Autor: Iirraa

Město A Coruña má přirozeně chráněný přístav, který byl již dříve využíván Féničany, Kelty a později také Římany. O vybudování přístavu se prý postaral Julius César v roce 62 př.n.l. Ten se také zasloužil o vybudování Herkulovy věže (Ardobicum Corunium), která je k vidění ještě dnes – je nejstarším zachovalým majákem na světě a patří k historickým pamětihodnostem města.

V 5. století vládl na území města kmen Suevů, kteří z Corunie udělali na krátký čas hlavní město královské říše. Název, který používali Féničané, Keltové a později i Římané. Název La Coruña je průkazně poprvé použit ve 13. století. Ve 14. a 15. století zažívalo město rozkvět. Do města přicházel velký počet poutníků z Anglie a přístav využívali poutníci na své Svatojakubské cestě do Santiaga de Compostela.
V roce 1589 zažilo město těžký útok z moře. Anglická námořní jednotka v čele se sirem jménem Francis Drake napadla město, které se ale dokázalo ubránit. Na úspěšné ochraně města měla mít zvláštní zásluhy žena řezníka María Pita. Ta je ve městě ještě v dnešní době uctívána jako hrdinka. Je také symbolem pro svobodu a je po ní pojmenováno hlavní náměstí, na kterém je umístěna její socha.

Během španělských válek za nezávislost (1808 – 1814) zde proběhla 16. ledna 1809 bitva, ve které se utkalo francouzské vojsko pod vedení maršála Soulta a britské vojsko pod vedením sira Johna Moora. Bitva však neměla žádného vítěze.

Španělsko na FB