Jste zde

Domů » Vnitrozemí

Atapuerca - archeologické naleziště, 2. část

Sima de los huesos, Španělsko
Autor: Rover0

V posledních letech se v pohoří Sierra de Atapuerca vytvořil ohromný paleontologický bádací systém. Na šesti různých místech s archeologickými pozůstatky pracuje v některých letních měsících až přes 100 lidí z celého světa. Tři místa se těší speciální pozornosti: Trinchera de la Gran Dolina, Sima de los huesos a Sima del Elefante. V jeskyni Sima del los huesos bylo objeveno 30 koster člověka typu Homo heidelbergensis. Tím se místo stalo nejdůležitějším nalezištěm na světě.
V tomto místě nalezené pozůstatky jsou v Evropě jedinými, podle kterých můžeme sledovat vývoj života prvních lidí starého kontinentu do relativně mladé minulosti.

V roce 1997 byl vědecký tým z Atapuercy vyznamenán Cenou prince Asturského v kategorii vědy a techniky. V roce 2000 bylo archeologické naleziště zapsáno do seznamu světového dědictví UNESCO. Již roku 1910 byly krasové jeskyně prohledávány archeology, jedním z prvních byl Jesús Carballo (1910 – 1911).
Další pamětihodností městečka Atapuerca je Fin del rey (česky "Konec krále"). Je to hraniční kámen, který připomíná smrt krále Garcíi V. z Navarry v roce 1054. Ten zemřel po porážce rukou svého bratra Ferdinanda I. (krále Kastilie a Leónu) v bitvě u Atapuerca. Bratři se hádali o společná hraniční území.

Atapuerca - archeologické naleziště
Autor: Rover0
Vchod do jeskyní Sierra de Atapuerca
Autor: Javier Pelaez
Geografie: 

Španělsko na FB