Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Sitges, 2. část

Oldtimer Rallye je na programu první neděli v březnu, a můžete zde vidět veterány, které byly vyrobeny v letech 1900 - 1924 a dnes jsou v soukromých rukách. Rallye se jede z Barcelony do Sitges a vítězem není nejrychlejší jezdec, ale ten s nejzachovalejším autem a nejvíce dobovým kostýmem.

Mezinárodní filmový festival v Sitges je známý po celém světě jako nejvýznamnější filmový festival pro fantasy filmy. Koná se každoročně od roku 1968 v říjnu. Mezi ty nejznámější filmy, které zde byly oceněny, patří například "Kill Bill" s Umou Thurman v hlavní roli.

Jídlo

Jak ve Starém městě, tak i v přístavech a na plážích, je řada restaurací, kde můžete ochutnat místní katalánskou kuchyni. Jednou z nejznámějších specialit je Xató, která je připravována z čekanky, tresky, tuňáka, ančoviček a oliv, a podávaná s omáčkou Romescu (smažené feferonky, pražené mandle, česnek, olej a červená paprika).

Další typické místní pokrmy jsou dušené sépie s bramborem a ali-oli omáčkou, tuňákový "guláš" a Fideuá (paella s nudlemi místo rýže). Nejlepším doplňkem k těmto jídlům jsou vína místní produkce s označení původu Denominación de Origen Alella, Penedés a Pla de Bages.

Pláže

Více než 4 km dlouhé jsou pláže s bílým jemným pískem podél městského pobřeží. Díky mnoha možnostem zábavy a služeb si na nich můžete příjemně odpočinout a uvolnit se. Ty nejznámější pláže jsou snadno přístupné, moře je mělké a klidné.

Další pláže jsou trochu odlehlejší, některé z nich jsou provozovány také jako nudistické. V přístavech si můžete vyzkoušet různé vodní sporty, a zároveň zakoupit aktivní sportovní programy s lezením, speleologií anebo turistikou.

Okolí a památky

Sitges se rozkládá mezi Středozemním mořem a pobřežními horami, a tak si zde můžete vychutnat zároveň nádherný výhled na moře i na horskou krajinu. Nádherný pohled nabízí místo Villafranca del Penedès a Sant Sadurní d´Anoia.

Cisterciácký klášter v Santes Creus, který je zapsán na Seznamu světového dědictví UNESCO. je velmi zajímavým tipem na výlet, stejně jako města Tarragona a Barcelona.

Tarragona, Římany nazývaná Tarraco, se nachází na pobřeží Costa Dorada, má široké pláže a archeologické lokality, které byly rovněž zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Stejné ocenění získaly i různé stavby v Barceloně, jako třeba Park Güell, Palau Güell, Casa Milá, Palau de la Música Catalana a nemocnice Sant Pau. Určitě nezapomeňte navštívit také barcelonské čtvrtě Barrio Gótico a Ciutat Vella, stejně jako kopec Montjuïc.

Místo

Pláž Sitges 41° 14' 0.6072" N, 1° 48' 21.1392" E
Location

Španělsko na FB