Jste zde

Domů » Východní pobřeží » Andalusie

Město Huelva

Španělská Huelva s katedrálou La Merced

Město Huelva leží na pobřeží Atlantiku, na jihozápadě Andalusie, a je hlavním městem stejnojmenné provincie. Na západ od tohoto města leží Portugalsko a směrem na východ se nachází národní park Coto de Doñana.

Oproti jiným pobřežním andaluským městům ale není tolik ovlivněno cestovním ruchem. Místní lidé se živí především v oblasti rybolovu a v blízkých chemičkách.

Město leží u 4 kilometry širokého ústí řek Odiel a Tinto, které zde vtékají do Atlantského oceánu. K městské oblasti patří také 7000 hektarů rozlehlý přírodní park Marismas del Odiel s chráněnými oblastmi Reserva del Burro a Reserva de la Isla de Enmedio.

Místní přístav je se svojí rozlohou druhým největším přístavem Španělska, hned po Barceloně. Je rozdělen do dvou hlavních oblastí: vnitřního přístavu (Puerto Interior) a většího vnějšího přístavu (Puerto Exterior), který z velké části leží v obci Palos de la Frontera.

Huelva byla založena Féničany jako obchodní město již před více než 3000 lety. I později za vlády Kartaginců a Římanů, kteří začali s těžbou rud, to bylo prosperující město. Ale za Vizigótů a Arabů, od nichž město v roce 1257 dobyl zpět král Alfons X. Kastilský, se rozvoj města zastavil.

K dalšímu rozkvětu došlo až v nedávné minulosti, přitom ještě v roce 1880 tady žilo jen kolem 13 tisíc obyvatel (dnes je to téměř 150 tisíc). Tomuto vzestupu vděčí nalezištím minerálů u Rio Tinto (Minas de Riotinto) a v Minas de Tharsis (měď, železo, síra a mangan).

Město nabízí celou řadu zajímavých staveb, především katedrálu La Merced, jejíž zvony hrají v každou celou hodinu flamenco. Naleznete zde i dva kostely ze 16. století, a to kostel sv. Pedra a kostel Concepción, a také římský akvadukt, který stále ještě zásobuje město vodou..

Určitě byste ale měli navštívit náměstí Plaza de la Palmera, protože je zde většina barů a restaurací, které se ve městě nacházejí. Ačkoliv je náměstí pojmenováno po palmě, palmu tady ani jednu nenajdete. Zajímavá je také býčí aréna a rybí trh. Člověk by zde ale neměl kupovat ryby v pondělí, protože to nejsou téměř nikdy čerstvé.

Turisticky se ale oblast jinak moc nevyvíjí, i když město návštěvníky láká na heslo "Huelva, hlavní město antiky", aby upozornilo na svou dlouhou historii přístavního města.

Museo Provincial má oddělení archeologie a krásného umění, velkou sbírku předmětů tartesského původu, obrazy od různých umělců a z různých epoch, ale především od Vázqueze Díaze. Muzeum Kryštofa Kolumba v La Rabidě zase mimo jiné vystavuje tři repliky jeho lodí.

Socha Kryštofa Kolumba stojí na východním konci města, na výběžku Punta del Sebo v místě, kde se stékají Rio Tinto a Rio Odiel. Byla navržena americkým sochařem Whitney a postavena v roce 1929. Je to dar americké vlády španělskému lidu.

Nedaleko od této sochy začal Kolumbus svoji výpravnou cestu směrem do Indie, a přitom objevil Ameriku. Socha se dívá směrem na jih, k dnešnímu vjezdu do přístavu. Kolumbus ale vyplul ze starého, dnes již zaniklého přístavu směrem na západ. Na každém rohu sochy jsou do kamene vytesané figury, např. mexičtí králové, španělská koruna anebo katolická církev.

Až do září 2008 fungovalo ve městě tržiště Mercado El Carmen, kde jste kromě ryb mohli zakoupit ovoce, pečivo nebo maso. Tento nejstarší trh Huelvy byl vybudován v roce 1868, na podzim roku 2008 uzavřen a nahrazen novou stavbou naproti hlavní poště. Na místě starého trhu bylo postaveno reprezentativní náměstí Plaza Mayor (Hlavní náměstí).

Plaza de las Monjas (Náměstí jeptišek) bylo až do zemětřesení roku 1755 zeleninovou zahradou kláštera. Později se tady konaly tradiční býčí zápasy a v současné době je to jedno z centrálních míst setkávání ve městě.

Španělská Huelva s kostelem sv. Pedra
Geografie: 

Místo

Katedrála La Merced 37° 15' 47.0628" N, 6° 57' 8.7696" W
Location

Španělsko na FB