Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Marbella

Španělská Marbella s pláží

Exkluzivní město Marbella s přibližně 140 tisíci obyvateli leží v jižním Španělsku, na pobřeží Costa del Sol v provincii Malaga. Tato provincie je zároveň součástí autonomního společenství Andalusie.

Najdete ho asi 57 km jihozápadně od hlavního provinčního města Malaga na pobřeží Středozemního moře. V polovině 20. století se začal v Marbelle rozvíjet cestovní ruch.

Na počátku 50. let zde získal princ Alfonso von Hohenlohe velké plochy půdy za účelem jejich dalšího prodeje. Již v roce 1954 otevřel v původně malé vesničce luxusní hotel Marbella Club. Poté zde začaly vznikat další městské a apartmánové komplexy.

Mnoho VIP osobností, mimo jiné například král Fahd ze Saúdské Arábie, si pak v 70. letech nechalo v Marbelle a jejím okolí postavit luxusní vily. V bulvárním tisku se začaly objevovat pod titulkem s názvem Marbella další celebrity: Aristoteles Onassis, Guy de Rothschild, Audrey Hepburn, Sean Connery, Gina Lollobrigida, Brigitte Bardot anebo třeba Omar Sharif.

Od té doby znamená název tohoto letoviska bohatství, lesk a mezinárodní smetánku. Je cílem těch nejrůznějších světových filmových hvězd, aristokratů, ropných šejků a dalších VIP z celého světa.

Pro zpříjemnění pobytu hostů došlo také pochopitelně ke zkrášlení celého města. V 90. letech byly podél promenád vysázeny palmy, vznikla zde nová náměstí. Ulice města jsou dnes zdaleka nejčistší v celé Andalusii a celé staré město je perfektně nazdobeno.

Zajímavosti

Mezi zajímavosti města bezpochyby náleží i jeho centrum, které bylo celé přeměněno na jednu velikou pěší zónu. Určitě si tady povšimnete především kostela Nuestra Señora de la Encarnación ze 16. století.

Velmi pěkné je i blízké muzeum Museo del Grabado Español Contemporáneo, kde jsou k vidění díla slavných umělců Pabla Picassa, Joana Miró anebo Salvadora Dalího. V Marbelle můžeme navštívit i pozůstatky maurské pevnosti.

Město má několik jachetních přístavů a také rybářský přístav. V sousedním místě San Pedro de Alcántara, jehož minulost sahá až k římskému osídlení Silniana, můžete obdivovat staré mozaiky a termální lázně, stejně jako pozůstatky raně křesťanské baziliky ze 4. století.

Pláže a přístav

Skutečným důvodem obrovské popularity Marbelly jsou však jednoznačně překrásné pláže – po obou stranách města se táhnou v délce kolem 26 kilometrů. Nejoblíbenější pláží je bezpochyby Fontanilla, kde vládne v každou denní dobu neuvěřitelný ruch, ale je také vybavena veškerým komfortem.

Další krásné pláže jsou např. Bajadilla a Playa de Venus, kde je to přece jen o něco klidnější. Téměř všude narazíte na četné stánky s občerstvením, restaurace a další obchůdky, kde si lze nakoupit spoustu nezbytných maličkostí.

Jen několik kilometrů západně od centra je další lákadlo - Puerto Banús. Tento přístav je kotvištěm luxusních jachet a můžete zde nahlédnout do obvyklého života bohatých a slavných lidí.

Molo je lemováno drahými sportovními vozy a luxusními auty, mezi nimiž se procházejí užaslí a ohromení turisté. Puerto Banús je také centrem nočního života, kde jsou ceny odvozovány od příjmů právě již zmíněných vlastníků jachet.

Místo

Marbella 36° 30' 35.0028" N, 4° 53' 3.0408" W
Location

Španělsko na FB