Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Informace o Costa del Sol, 1. část

Krajina španělské oblasti Costa del Sol

Více než 300 slunečných dní za rok, průměrná teplota 19°C, nespočet pláží o celkové délce více než 300 km a krásná krajina s historickými městy ve vnitrozemí – to všechno je Costa del Sol, jedna z nejoblíbenějších prázdninových destinací ve Španělsku.

Zabírá celé pobřeží provincie Malaga a středomořské pobřeží provincie Cadiz. Na středomořském pobřeží mezi vesnicemi Nerja a Sotogrande se nádherné pláže snoubí s drsnou krásou hor, které celou oblast chrání a díky nimž má celá oblast jedinečné podnebí. Velká turistická centra i tiché malé zátoky: všude najdete čistou vodu, moderní služby i výborné kulturní a rekreační vyžití za dostupné ceny.

Historie

Andalusie má za sebou asi nejbohatší historii ze všech španělských oblastí, byla plná zvratů. Kraj leží na křižovatce mezi dvěma kontinenty a dvěma moři. Vandalové se v něm usadili mezi lety 409 až 429 a po nich byl také kraj pojmenován Andalusie. Dříve žili v oblasti Féničané, Řekové, Římané i Vizigóti. V roce 711 sem přišli Arabové, kteří po sobě do roku 1492 zanechali mnoho působivých stavebních památek a kulturních stop.

Podnebí

Costa del Sol nabízí více než 300 slunečných dní za rok a tak se nabízí otázka, kdy vlastně prší. Největší množství srážek bylo naměřeno od listopadu do března. Teplota ve stínu občas v létě vystoupí nad 40°C, což může být pro turisty, kteří nejsou na takové vysoké teploty zvyklí, až nebezpečné. Zima bývá mírná s teplotou kolem 13°C, ale spolu s ní přichází silný vítr a zatažená obloha. Jaro a podzim jsou tak pro dovolenou ta nejlepší období.

Zajímavá místa

Na pobřeží se nacházejí velmi známá letoviska, jako jsou Torremolinos a především pak Marbella, která se právem těší znamenité pověsti "Mekky" mezinárodní smetánky. Na mnoha místech zde vyrostly hotelové komplexy a střediska masové turistiky, která nyní zcela dominují celkovému obrazu podél pobřeží Costa del Sol, ale narazíte tu i na méně známá, ale přesto velice zajímavá a originální místa. Celkově vzato je však tato část Španělska mnohem méně zastavěné než jiné úseky španělského pobřeží.

Opravdu pozoruhodné je město Malaga, které se sice neřadí ke třem "nejznámějším krásám Andalusie“, tedy k městům Sevilla, Cordoba a Granada, ale drží s nimi spolehlivě krok a udržuje si zároveň své vlastní kouzlo. Díky mezinárodnímu letišti je město Malaga také i první místo, které většina turistů po příletu do této části Španělska uvidí.

Místo

Torremolinos 36° 37' 21.1944" N, 4° 29' 58.0524" W
Location

Španělsko na FB