Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Herkulova věž

Coruňa - Herkulova věž
Autor: PikoLosa

Herkulova věž (španělsky a galicijsky Torre de Hércules) byla postavena Římany ve 2. století ve městě A Coruňa, v Galicii na severozápadě Španělska. Byla a je používána jako maják a dnes je symbolem města. Ve znaku města je vyobrazeno sedm lastur – jako připomínka na sv. Jakuba, Svatojakubskou poutní cestu a maják.

Herkulova věž je jediným římským a zároveň nejstarším majákem na světě, který je do současnosti v provozu. Po majáku v místě Chipiona (Faro de Chipiona u Cádizu) je druhým nejvyšším majákem ve Španělsku.
Výška majáku je 68 metrů a je postaven v nadmořské výšce 116 metrů. Jeho světlo je vidět až na 24 mil daleko. Pro výhled na Atlantik je nutné zdolat 242 schodů.

Podle legendy měla věž vzniknout ze skály, na které bojoval Herkules tři dny a tři noci s obrem Geryonem. Herkules souboj vyhrál a jako důkaz vděčnosti byla pak ze skály věž postavena.
Herkulova věž ale nebyla pravděpodobně ve středověku jako maják využívána. Teprve v 17. století uskutečnil vévoda z Ucedy první pokus o jeho zprovoznění. Nechal také postavit dřevěné schodiště a pro lodě vyvěsit lucerny. Za vlády španělského krále Karla IV. byla věž v letech 1788 – 1791 zrestaurována, práce vedl Eustaquio Giannini. V té době také věž získala svůj klasicistický vzhled.

Nedaleko věže je umístěna socha Breogána – mytologického otce galicijského národa. Breogán byl z rodu Milesiů, kteří podle legendy šli ze Skythie přes Řecko, Egypt a Španělsko do Irska, kde se usadili. Breogán měl postavit v Brigantii, na pobřeží Galicie věž, na jejímž místě byla později postavena Herkulova věž. Podle dalších legend zde měl král Breogán také postavit mytické město Brigantia s věží, která byla údajně tak vysoká, že z ní byl dalo zahlédnout 900 km vzdálené Irsko. Římané nazvali později místo Brigantium – dnešní A Coruňa.

V červnu 2009 byla Herkulova věž zařazena mezi památky světového dědictví UNESCO. V roce 2007 si nejdříve Španělsko podalo žádost, v roce 2008 prošla žádost v Quebeku v Kanadě první částí schvalovacího procesu výboru UNESCO. Při zasedání výboru v červnu 2009 v Seville v Andalusii bylo o přijetí na seznam památek pozitivně rozhodnuto. Herkulova věž je tak 41. památkou světového dědictví Španělska.
Město pořádá v létě na poctu Herkulovo věže fotbalový turnaj s názvem "Trofeo Teresa Herrera".

Místo

Herkulova věž 43° 23' 9.4668" N, 8° 24' 22.4064" W
Location

Španělsko na FB