Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Girona, 2. část

Klášterní kostel Sant Feliu (Iglesia de San Félix) byl ve 13. a 14. století důležitou součástí městského opevnění.

Má románské, gotické a barokní prvky, obzvláště nápadná je jeho mnohostranná zvonice, která ztratila svojí špičku v 16. století po úderu bleskem.

Od zvonice nebo od mostu Pont de Pedra se vám pak otevře opravdu nádherný panoramatický výhled na okrově, indigově a měděně zbarvená průčelí městských domů.

Na druhém břehu s moderní částí města Girona pak uvidíte ty nejkrásnější příklady katalánského modernismu od architekta jménem Rafael Masó.

K pozoruhodným stavbám se řadí také Fabrica Teixidor a Casa de la Punxa.

Románská stavba arabských lázní (Banys Àrabs) byla vybudována ve 12. století podle severoafrického modelu a odráží velký vliv Maurů. Lázně se již dnes nevyužívají, ale můžete si je alespoň prohlédnout.

Kdo hledá chvilku odpočinku před městským shonem, může zamířit na protější stranu ulice Passeig Devesa do nové městské části, kde se rozprostírá oáza klidu - největší městský park Parque de la Devesa.

Je to doslova jakýsi exotický les, sestávající převážně ze stromů banánovníků a starých platanů, a představuje docela ostrý kontrast ke středověké architektuře.

V létě se v parku konají nejen nedělní pikniky, ale také se zde setkávají "noční ptáci" v open-air barech až do časných ranních hodin. 2x týdně (v úterý a sobotu) se na ulici Passeig de la Devesa koná velký trh.

Oblíbené náměstí Plaça de la Independencia v nové části města Girona je se svými kavárnami a bary také populární místem pro večerní setkávání.

V průběhu celého roku se v Gironě konají různé oslavy a akce, které byste si neměli nechat ujít, pokud jste někde poblíž. Patří k nim například slavnosti Temps de Flors v polovině května, při kterých se město promění na moře květin.

11. září se koná národní svátek Katalánska - La Diada, kdy město doslova mizí pod žluto - červenými vlajkami a koná se mnoho protestních pochodů na podporu nezávislosti.

Koncem října se zde po celý týden konají oslavy na počest patrona města Sant Narcis. Město je téměř ve "výjimečném stavu", protože většina obchodů je v těchto dnech zavřená, slaví se totiž od rána do večera.

Výhodná poloha mezi pohořím Pyreneje a pobřežím Costa Brava u Středozemního moře umožňuje nejrůznější zajímavé výlety a to jak po okolních městech tak i do významných přírodních oblastí.

Asi 20 km severozápadně od města se nachází Llac de Banyoles, oblíbená rekreační oblast a současně největší přírodní jezero v Katalánsku.

Nejbližší známá letoviska na pobřeží Costa Bravy s písečnými plážemi - Blanes, Lloret de Mar nebo Malgrat de Mar jsou vzdálená cca 40 kilometrů.

Pohled na město Girona ve Španělsku
Autor: borkur.net

Místo

Kostel Sant Feliu, Girona 41° 59' 16.584" N, 2° 49' 29.4852" E
Location

Španělsko na FB