Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Girona, 1. část

Katalánská Girona ve Španělsku
Autor: keith ellwood

Girona (ve španělštině Gerona) je hlavním městem stejnojmenné provincie a během návštěvy Katalánska ve Španělsku byste se tady měli rozhodně zastavit.

Leží jen asi půl hodiny jízdy autem od letovisek s plážemi na pobřeží Costa Brava a hodinu 20 minut od města Barcelona.

Městu se také říká "Město čtyř řek", poněvadž leží v údolí řeky Ter, kde se do ní vlévají i řeky Güell, Galligants a Onyar.

Město je řekou Onyar rozděleno na novou část Mercadal a historickou městskou část (nebo horní město Barri Vell) se starými domy, kláštery a kostely, a s katedrálou trůnící na nejvyšším místě.

Pro návštěvníky je určitě velmi lákavou záležitostí procházka starým městem, kde jsou k vidění architektonické styly z různých epoch, vyprávějící tak i o historii Španělska.

Ve staré části města Girona se dochovaly stopy po dlouhých dějinách tohoto města. Gironu totiž založili Římané již někdy v době kolem roku 100 př.n.l.

Římanům tak dnes vděčíme za dochované původní městské hradby, jejichž bohaté pozůstatky jsou stále k vidění od Paseo Arqueológico až po zahrady Jardins de la Muralla.

Uvnitř městských hradeb se v místech zvaných La Forca Vella tyčí impozantní katedrála Panny Marie, která byla budována po několik staletí.

Se stavbou se začalo již v románském období 11. století, samotný kostel se začal stavět v gotickém stylu 13. století a jeho klenba byla dokončena až v 17. století.

Schodiště je z konce 17. století a celá katedrála byla dostavěna ve století osmnáctém. Se svojí šířkou téměř 23 metrů má největší gotickou loď v celé Evropě.

Uvnitř katedrály je umístěna jedna z nejkrásnějších tapisérií katalánského románského umění - tapiserie Stvoření (Tapiz de la Creación).

Vedle velkého schodiště vedoucího ke katedrále se nachází Pia Alomoina, staré poutní místo v gotickém slohu. Spletí malých uliček se dostanete do staré židovské čtvrti El Call.

Calle Força pak vytváří jakousi středovou osu této městské čtvrti a pokračuje kolem synagogy a kolem kabalistické školy. Dnes je El Call bezpochyby jednou z nejlépe dochovaných židovských čtvrtí ve Španělsku.

Nedaleko od této čtvrti stojí kapucínský klášter s pozůstatky maurských lázní. Girona má ale i jiné zajímavé sakrální stavby, jako například benediktinský klášter Sant Pere de Galligants nebo románský kostel Sant Nicolau.

Gotický klášter Sant Domenech je zase obklopen krásnými zahradami.

Město Girona s katedrálou Panny Marie
Autor: jaydubyasee

Místo

Katedrála Panny Marie, Girona 41° 59' 14.6724" N, 2° 49' 34.6224" E
Location

Španělsko na FB