Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Córdoba, 1. část

Andaluské město Córdoba
Autor: hsenki

Córdoba je hlavním městem stejnojmenné provincie ve Španělsku a je 3. největším městem regionu Andalusie. Rozkládá se na březích řeky Guadalquivir. Díky mnoha zachovalým památkám je od roku 1984 je zapsána na Seznamu kulturního dědictví UNESCO a patří tak k turisticky zajímavým místům.

Historie

Město se rozkládá uprostřed oblasti plné vinic a olivových hájů v úrodném kraji Campina, přímo u řeky Guadalquivir, kterou Mauři nazývali "Velkou řekou" (Wadi-al-Kebir). Město založili Římané a to se stalo velmi brzy stala prosperujícím říčním přístavem, kde se skvěle dařilo obchodu s olivovým olejem, s vínem a pšenicí.

V roce 54 př.n.l. se tady narodil římský řečník a právník Lucius Annaeus Seneca (Seneca starší) a roku 4 př.n.l. také jeho syn Seneca mladší, spisovatel a básník, který se ve svých spisech věnoval zejména stoické etice.

Po zničení Vandaly se stalo město součástí království Vizigótské říše, a v letech 554 - 571 patřilo k Byzantské říši. Po zpětném dobytí Vizigóty roku 572 Córdoba ztratila svůj význam a upadala.

V roce 711 město ovládli Maurové, o 5 let později se stalo sídlem vládce regionu Al-Andalus a roku 756 hlavním městem Córdobského emirátu Umajjovců. V 10. století byl zřízen Córdobský chalífát.

Během této doby žilo v Córdobě asi půl miliónu lidí, která v té době byla jedním z největších a nejbohatších měst v Evropě. Bylo to v éře mírového soužití mezi židovskou, arabskou a křesťanskou kulturou. Zejména věda a filozofie zažívala v oné době skutečně mohutný rozkvět.

Místní Mezquita (mešita) se stala jedním z nejvýznamnějších poutních míst islámského světa, jakousi "Mekkou Západu". Vysoká prestiž tohoto města však vyvolávala také velikou závist, a tak dosud jasná hvězda Córdoby začala po letech opět zapadat.

Po zániku chalífátu získala Córdobu nejprve v roce 1031 maurská dynastie Džavaridů, kterou nahradili roku 1069 Abbádovci ze Sevilly. Po jejím rozpadu v roce 1091 město patřilo k berberské dynastii Almorávidů. V roce 1148 bylo město dobyto Almohady a roku 1236 jako součást reconquisty křesťanskými vojsky Kastilie.

Během španělské války za nezávislost město 8. června 1808 obsadila francouzská vojska pod velením generála Pierra Dupont de l' Etanga, bylo vypleněno a do značné míry zničeno.

Bývalé hlavní město mocného arabského chalífátu má dnes asi 300 tisíc obyvatel a je poměrně klidné. Originální obraz města se vám představí nejlépe v samém centru staré části, která se rozprostírá kolem místní velké mešity.

Místo

Córdoba 37° 53' 17.394" N, 4° 46' 45.8256" W
Location

Španělsko na FB