Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Cadaqués, 1. část

Cadaqués je bývalá rybářská vesnička s necelými 3 tisíci obyvateli na španělském pobřeží Costa Brava, a je jedním z nejvýznamnějších míst provincie Girona.

Dnešní oblíbená turistická destinace na dalekém severovýchodu Katalánska leží poblíž hranic s Francií, na východním výběžku Pyrenejí, které klesají prudce do moře. Do hlavního města Katalánska, do města Barcelona, je to asi 170 km daleko.

Skalnaté pobřeží, krásné pláže, odlehlé zátoky a neuvěřitelné scenérie přírodního parku Cap de Creus jsou jedny z největších místních lákadel pro turisty. Středomořsky ovlivněné historické místní jádro s rybářskou atmosférou leží u zátoky Bahía de Cadaques.

Díky tomu, že tu nejsou postavená žádná "betonová monstra", je to jedno z nejzachovalejších původních městeček na celém pobřeží Costa Bravy. Je obklopené zalesněnými kopci a z větší části postavené na poloostrově Cabo de Creus, v zálivu otevřeném k moři.

Starému centru dominuje navenek jednoduchý gotický kostel Santa Maria s bílou fasádou, který má jeden z nejvýznamnějších barokních oltářů v Katalánsku z 18. století.

Ke kostelu se dostanete úzkým bludištěm uliček historického jádra až na druhý konec zálivu. Interiér kostela nabízí překrásný barokní oltář a od věže Santa María je zase nádherný výhled na přístav a na pobřeží.

Ale je zde k vidění také modernistická architektura některých budov, jíž si zcela zřetelně povšimnete třeba na stavbě Casa Serinyena, která stojí v blízkosti pláže. V létě se u ní organizuje letní kino a pravidelně v srpnu se zde konají klasické hudební festivals za účasti renomovaných umělců.

Není skutečně žádný div, že se městečkem Cadaqués nechávají inspirovat již po desítky let mezinárodně uznávaní malíři a umělci. Své nesmazatelné stopy zde zanechali takoví světoví velikáni, jako např. Pablo Picasso, Federico García Lorca a přirozeně Salvador Dalí, kteří sem zajížděli za okouzlující a inspirativní atmosférou.

Dalí tady dokonce strávil část svého dětství a poté žil se svou ženou Galou od roku 1948 až do své smrti. Bydleli v domě ve vesničce Portlligat, jen asi 2 kilometry od centra. Z tohoto domu je vidět i na proslavené skalisko v moři, které se objevilo jako motiv na mnoha obrazech Salvadora Dalího.

Dům byl přeměněn v muzeum Casa-Museu Salvador Dalí. Budova byla otevřena v roce 1997 a její nedílnou součástí je několik rybářských chatrčí, které Gala a Dalí přeměnili v jakýsi labyrint.
Cadaqués tak svým návštěvníkům zprostředkovává intenzivní kulturní život. Svědčí o tom i místní četná muzea a galerie.

Všechny prostory jsou otevřené veřejnosti a můžete se na vlastní oči přesvědčit, jak asi tady světoznámý umělec žil a tvořil. Když začnou vát studené větry od Pyrenejí, které s sebou přinášejí přes hřebeny hor hustou mlhu, dá se pochopit, čím se asi tak Dalí inspiroval ke svým černým vizím.

Pobřeží u španělského městečka Cadaqués
Autor: MarkDalí

Místo

Cadaqués 42° 17' 20.0688" N, 3° 16' 42.0708" E
Location

Španělsko na FB