Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Zajímavá místa Costa del Sol, 1. část

Španělské město Baeza
Autor: gastromartini

Ronda

Jedním z míst, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost na španělském pobřeží Costa del Sol, je i městečko Ronda. Nachází asi hodinu jízdy autem na sever od města Marbella a díky zeměpisné poloze je tam přímo nádherně. Ronda je rozdělena více než 100 m hlubokou propastí na dvě části.

Puente Nuevo, vskutku impozantní kamenný most z 18. století pak vede přes tuto propast a spojuje obě části města. Starší část města byla ovládána Maury až do roku 1485 a rozprostírá se jižně od kaňonu.

V této části patří k nejzajímavějším záležitostem Casa del Rey Moro, postavený na pozůstatcích maurského paláce přímo u propasti. Schodky ve skále vedou překrásnými zahradami, které byly vybudovány na terasách, a které pak pokračují až dolů k řece.

Velmi krásný je i maurský palác Palacio Mondragón a kostel Santa María la Mayor, jenž taktéž vykazuje maurské stavební prvky. Z období nadvlády Arabů zde můžete navštívit ještě třeba arabské lázně či minaret.

Navíc je město Ronda považováno za kolébku moderních býčích zápasů - corridy. Vznik zdejší arény se datuje do 18. století a z města pocházeli i někteří slavní toreadoři. Vznikly tady v podstatě býčí zápasy v takové podobě, jak je znáte dodnes. Začali zde např. používat červené sukno k nalákání býků.

Baeza a Úbeda

Milovníci architektury určitě nezapomenou navštívit dvě blízko sebe ležící města - Úbedu a Baezu v provincii Jaén. V Baeze objevíte celou řadu důležitých památek gotické architektury a renesančního slohu.

Za zmínku stojí zejména Plaza del Pópulo, náměstí lemované krásnými budovami a s překrásnou fontánou uprostřed, gotický palác Palacio del Jabalquinto a impozantní katedrála s nádherným průčelím z 16. století.

Úbeda byla v 16. století sídlem velmi vlivných mužů z bezprostředního okolí španělského krále. Tito privilegovaní velmožové pak investovali své bohatství hlavně do výstavby svých renesančních domů a kostelů ve městě, které existují dodnes a jsou významnými kulturními památkami města Úbeda.

Ujít byste si neměli nechat ani návštěvu tamějšího kostela Capilla del Salvador. Je to kostel, který na každého návštěvníka zapůsobí jak zvenčí, tak i zevnitř. V neposlední řadě stojí za vidění i Hospital de Santiago.

Místo

Casa del Rey Moro, Ronda 36° 44' 23.5428" N, 5° 9' 52.5744" W
Location

Španělsko na FB