Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Tarragona

Španělsko - Tarragona
Autor: Tchacky

Tarragona je hlavním městem stejnojmenné provincie na jihu Katalánska. Toto španělské město se rozkládá na ploše 64,6 čtverečních kilometrů a žije zde asi 14o tisíc obyvatel.

Město se může pochlubit velmi starou a bohatou historií. Podmanili si ho totiž v roce 218 př.n.l. Římané. V té době neslo ještě název Tarraco a patřilo k provincii Hispana citerior. O mnoho let později, přesně v roce 27 př.n.l., tu byl postaven chrám na počest římských bohů Jupitera a Augusta.

V tomto španělském městě můžete obdivovat mnoho prvků z římské minulosti, jako například triumfální oblouk Arc de Bera, most Puente del Diablo, amfiteátr nebo katedrála. Od roku 2000 spadají pozůstatky staveb starých Římanů do světového kulturního dědictví UNESCO.

Tarragona byla údajně také domovem katolického světce Petra Armengola. 13. října roku 585 zde byl na rozkaz vlastního otce, krále Leovigilda, popraven princ Hermenegild.

Ale v Tarragoně se nenachází pouze historické budovy a památky, toto španělské město může nabídnout mnohem více. Ve městě se nachází několik zálivů s plážemi, hlavně v přírodních chráněných oblastech, které zvou návštěvníky ke slunění a k vodním sportům. Dokonce i pro nudisty je vyhrazen speciální záliv s pláží.

Kdo navštíví Tarragonu v prvním červencovém týdnu, bude určitě nadšený. Každý rok se zde totiž koná mezinárodní soutěž ohňostrojů. Tento fantastický festival láká tisíce a tisíce návštěvníků. Koná se tradičně první týden v červenci v zátoce Punta del Miracle.

Také hospodářský význam Tarragony ve Španělsku není zrovna zanedbatelný. Zdejší přístav je jedním z nejdůležitějších ve Středozemním moři. Negativní titulky zdobily stránky novin v souvislosti s havárií tankeru dne 11. července 1979 u kempu, při které přišlo o život několik turistů.

Tarragona - triumfální oblouk Arc de Bera
Autor: Rafael dP
Tarragona - most Puente del Diablo
Autor: Rafael dP

Španělsko na FB