Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Sitges, 1. část

Španělské město Sitges na pobřeží

Sitges se nachází asi 40 km jižně od města Barcelona a je jedním z nejstarších a nejtradičnějších letovisek s koupáním ve Španělsku. I přes nezměrné davy turistů se podařilo tomuto místu udržet své původní kouzlo malého pobřežního města.

Letovisko najdete mezi městy Castelldefels a Vilanova i la Geltrú, na pobřeží Costa del Garraf. Kromě nádherných pláží stojí za návštěvu i staré město s jeho křivolakými uličkami a s neutuchajícím nočním životem.

Vzhledem ke své poloze mezi mořem a horami nabízí návštěvníkům mnoho možností ke strávení volného času a k zábavě. Luxusní rezidenční čtvrtě, golfová hřiště a vodní sporty hned vedle pláží jsou doplněny zajímavým historickým jádrem, ve kterém se koná řada kulturních akcí.

Sitges je jedním z nejznámějších měst na pobřeží Costa del Garraf jižně od Barcelony. Vynikající kvalita moře a pláží, z nichž některé byly oceněny Modrou vlajkou, stejně jako blízkost hor, učinila z města velmi populární turistickou destinaci.

V městském centru stojí určitě za návštěvu sakrální stavby, jako například kostely Sant Bartomeu anebo Santa Tecla, a samozřejmě také Casa de la Vila, neogotická stavba z 19. století. Nesmíme zapomenout ani na palác Maricel se směsí prvků ze středověku, renesance a baroka.

Modernismus konce 19. století a počátku 20. století zanechal své stopy na nádherných budovách jako třeba Cau Ferrat, domu a ateliéru spisovatele a malíře Santiaga Rusiñola. Tento umělec se zde usadil v roce 1891 a udělal ze Sitges místo pro setkávání intelektuálů a umělců.

Kromě toho, že byl Rusiñol znamenitým malířem, proslul též především jako sběratel umění a jeho sbírku je nyní možno obdivovat spolu s dalšími pracemi právě v Museu Cau Ferrat. Jsou zde k vidění obrazy El Greca, Zuloagy, Picassa a dalších umělců. Mnoho prací se týká přímo života a tvůrčího období umělcova života, tedy období modernismu.

V Palau Maricel, které se nalézá v bezprostředním sousedství muzea Museu Cau Ferrat, se původně nacházela nemocnice, ovšem v současné době tu působí muzeum. Je tady k vidění např. sbírka umění Jesúse Péreze Rosalese, který tvořil převážně ze skla, porcelánu a z keramiky, a další sbírky románského, gotického a moderního umění.

Akce

Kalendář místních kulturních akcí zahrnuje takové významné události, jako je například mezinárodní Oldtimer Rallye, Mezinárodní filmový festival nebo svátek Božího Těla.

Každý rok na přelomu února a března je letoviskem místem konání gay – lesbického karnevalového průvodu s více než 2000 účastníky.

Místo

Palau Maricel, Sitges 41° 14' 5.6616" N, 1° 48' 46.3824" E
Location

Španělsko na FB