Jste zde

Domů » Východní pobřeží

Salou

Salou - monument
Autor: elmaky74

Salou je pobřežní město v katalánské provincii Tarragona, asi 15 km od stejnojmenného provinčního hlavního města. V průběhu minulých let se vyvinulo v jednu z nejznámějších a nejvýznamnějších rekreačních destinací na pobřeží Costa Dorada, kde dnes žije kolem 26 tisíc obyvatel.

Původně bylo letovisko malou rybářskou vesnicí. Důvodem dnešní obliby tohoto místa jsou bezpochyby tamější pláže s jemným pískem, které se vyskytují všude v okolí, dále příjemné klima a čistá průzračná voda.

V posledních letech se tady také vyvinul skutečně vzrušující noční život, vznikly tu různé hospůdky a diskotéky. Nabídka vodních sportů se tu rok od roku jen a jen zlepšuje a turisté zde v současné době mohou najít opravdu obrovskou škálu těch nejrůznějších volnočasových aktivit.

Hlavní ulicí města je Passeig Jaume I., která slouží rovněž jako plážová promenáda a v noci se mění v centrum zábavy. Objevíte tady i vilu známou jako Casa Bonet. Byla postavena na návrh architekta Domènech Sugranyes i Grase, žáka Antoniho Gaudího.

Stejně jako tuto stavbu z období modernismu, tu můžete navštívit i mnoho obchodů. Na bulváru stojí i největší symbol města - monument na počest krále Jakuba I. Aragonského. Katalánský král totiž z tohoto města začal ve 13. století dobývání ostrova Mallorca.

K bezpochyby vůbec nejzajímavějším atrakcím patří Font Lluminosa. Tato fontána je produktem z dílny Carlese Buïgase i Sanse, architekta, který navrhl i fontánu na Montjuicu v Barceloně. V létě tady diváci každý večer zažívají opravdu velkolepou podívanou. Ze světla a vody vzniká nad fontánou přímo jedinečná fascinující podívaná.

Návštěvníci mají v Salou a okolí na výběr z osmi pláží a několika malých odlehlých zátok. Ve městě samotném jsou písčité pláže Llevant (ta je vůbec nejdelší, má 1,2 km) a Ponent. Na obou plážích se budete moci věnovat i vodním sportům.

Mezi nejoblíbenější pláže mimo centrum patří Platja Llarga, Penya Tallada, Llenguadets a Cala Cranc. Poslední dvě jmenované pláže jsou obklopeny pouze krásnou přírodou, a tak vytvářejí pro návštěvníky velmi zvláštní a příjemný zážitek.

V Salou najdete také celou řadu různých hotelů, apartmánů a kempů k pohodlnému a příjemnému ubytování. Nedaleko města také najdete velký zábavní park Port Aventura.

Místo

Casa Bonet, Salou 41° 4' 32.5056" N, 1° 7' 57.7452" E
Location

Španělsko na FB