Jste zde

Domů » Severní pobřeží

Rías Baixas a Rías Altas

Španělsko - záliv Rías Atlas
Autor: PikoLosa

Rías Baixas je hromadné pojmenování pro čtyři úzké zálivy, které zasahují daleko do španělské pevniny. Nacházejí se na jihozápadě Španělska, v autonomní oblasti Galicie. Rías Baixas se táhnou od mysu Finisterre, který se v galicijštině nazývá Cabo Fisterra, až k hranicím s Portugalskem.

Na rozdíl od Rías Altas, které se nachází v severní Galicii, má Rías Baixas pobřeží mělčí. Díky svým přírodním vlastnostem, tvaru a krajině, jsou na mnoha místech využívány jako přístavy a také pro chov škeblí na charakteristických dřevěných zařízeních, kterých je zde asi 3300.

Čtyři úzké zálivy se jmenují Ría de Muros na jihu, dále Ría de Arousa, Ría de Pontevedra a Ría de Vigo na severu. Největší z těchto zálivů je Ría de Arousa, je dlouhá 37 km a hluboká maximálně 69 metrů.
Nejdůležitější města v oblasti jsou Vilagarcía de Arousa, Pontevedra a Vigo.
Ría Baixas je také označení pro španělskou vinařskou oblast, kde se vyrábí typické galicijské víno Albariño.

Rías Altas jsou úzké zálivy zasahující hluboko do pevniny Iberského poloostrova. Nacházejí se ve španělském regionu Galicie u Atlantského oceánu a svým vzhledem připomínají severské fjordy. Tyto zálivy, ve španělštině zvané rías, vznikly ze zatopených říčních koryt. Místní skalnaté pobřeží je zde tedy plné malých romantických pláží, což je pro některé turisty velikým lákadlem.

Rías Altas se rozkládají na celém pobřeží provincie Lugo a dále na severní části pobřeží provincie A Coruña. Nejvýchodnějším zálivem je Ría de Ribadeo na hranicích Galicie a Asturie a nejzápadnějším zálivem je Ría do Burgo u A Coruñi. K celé oblasti Rías Altas se ještě počítá pobřeží na jihozápadě, Costa da Morte.

Největší rías od východu na západ jsou Ría de Ribadeo, Ría de Foz, Ría de Vivero, všechny v provincii Lugo, Ría do Barquero, na hranici provincií Lugo a A Coruña, Ría de Ortiguera, Ría de Cedeira, Ría de Ferrol, Ría de Ares, Ría de Betanzos, Ría de Coruña, všechny v provincii A Coruña. Mezi Rías do Barquero a de Ortiguera se nachází mys Estaca de Bares, který je nejsevernějším bodem Španělska a celého Iberského poloostrova. Nejdůležitějšími přístavy v oblasti Rías Altas jsou A Coruña a Ferrol.

Španělsko - záliv Rías Baixas
Autor: PikoLosa

Místo

Cabo Fisterra 42° 52' 56.2404" N, 9° 16' 17.0832" W
Location

Španělsko na FB