Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Pensacola (Florida)

Americké město Pensacola s majákem
Autor: Coast Guard

Pensacola je nejzápadnějším městem státu Florida v USA. Bylo to první místo na území dnešních Spojených států amerických, kde se usídlili Evropané. Město bylo založeno v roce 1559 donem Tristánem de Luna y Arellano (1510 – 1573), který jej nazval Bahía Santa María de Filipina.

Historie

Tristán de Luna sem přivedl skupinu španělských osadníků, kteří připluli na 7 lodích s 1550 vojáky z Vera Cruz (Mexiko) dne 15. srpna 1559. Později ale bylo zničeno silným hurikánem a většina lidí tak považuje za první místo v USA osídlené Evropany St. Augustine na Floridě. To bylo založeno 28. srpna 1565 španělským admirálem Pedrem Menéndezem de Avilés. St. Augustin je tak nejstarším evropským místem na americké půdě, které bylo trvale obýváno.

Ale zpět k osadě Bahía Santa María de Filipina, která opravdu neměla dlouhého trvání. Již 19. září 1559 – pouhý měsíc po osídlení Španěly bylo místo zničeno silným hurikánem. Tisíce lidí v bouři zemřelo, několik lodí se potopilo. Místo pak po 130 let platilo jako nebezpečné k bydlení, protože bylo i nadále sužováno hurikány. Pensacola bylo nově budována od roku 1698 pod vedením Andrése de Arrioly. Ten místo nazval Bahía Santa María de Galve.

Město zůstalo až do 18. století španělským, pouze v letech 1719 - 1722 se dostalo pod francouzský vliv. Španělé se vrátili v roce 1722 poté, co Francouzi obývané město opět zasáhl hurikán a Francouzi město opustili.

V roce 1757 bylo město Bahía Santa María de Galve na příkaz španělského krále Ferdinanda VI. přejmenováno na Panzacola a v roce 1763 přešlo pod britskou správu. V roce 1781 Španělé získali zpět kontrolu nad většinou území západní Floridy.

Poté, co Florida přešla v roce 1819 na základě smlouvy Adams – Onís pod správu Spojených států, stala se i Pensacola americkou. 17. července 1821 převzal prezident Spojených států Andrew Jackson v Pensacole oficiálně kontrolu nad Floridou a až do roku 1824 bylo město hlavním městem Floridy. Nároky na post hlavního města si dělalo také město St. Augustine, a proto se přistoupilo na kompromis a hlavním městem se stalo nově založené město Tallahassee.

Bitva

V roce 1781 se u Pensacoly konala bitva, která začala 9. března a skončila 8. května. Byla vyvrcholením pokusů Španělů o znovuzískání Floridy od Britů během americké války za nezávislost. Španělé v této bitvě zvítězili.

Název

Existují minimálně dva výklady významu názvu města. První možností je, že město dostalo jméno Pensacola (Penzacola) podle indiánského kmene, který sídlil v blízkosti. Jeho název měl být Pans-Fa-Laya. Mluví se ale také o druhé možnosti, která říká, že název pochází ze španělských slov pensa (žaludek) a colar (pít).

Současnost

Město má v dnešní době kolem 55 tisíc obyvatel. Sídlí zde Naval Air Station – největší námořní letecká základna v USA a důležitým hospodářským odvětvím jsou dřevařský a chemický průmysl, cestovní ruch a místní přístav.

V roce 2009 slavilo město Pensaloca výročí svého založení. U příležitosti 450. narozenin, přijeli do města také španělský král Juan Carlos se svou chotí královnou Sofií. Ve městě stojí ukazatel s nápisem America’s 1st Settlement, který připomíná, že toto město bylo prvním místem na americké půdě, kde se usídlili Evropané.

Americké město Pensacola s pláží
Autor: Innisfree

Místo

Naval Air Station, Pensacola 30° 21' 15.0012" N, 87° 18' 20.0016" W
Location

Španělsko na FB